Hírek

Tapasztalatcsere és a gazdálkodói érdekek előmozdítása

Együttműködési megállapodást írtak alá a v4-ek agrárkamarái.

Létrehozva:

|

Együttműködési megállapodást írtak alá a V4 országok agrárkamaráinak képviselői az Egyesült Államok Indiana államának Farm Bureau-jával. A megállapodás a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére, illetve azok fejlesztésére irányul – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. 


A megállopodás számos új lehetőség nyit meg a tagok számára – fotó: NAK

A V4 országok agrárkamaráinak

  • a NAK,
  • a Cseh Agrárkamara,
  • a Lengyel Agrárkamarák Szövetsége és a Szlovák Agrár és Élelmiszeripari Kamara

képviselői többnapos szakmai úton vettek részt az Egyesült Államok Indiana államában, amelynek keretében Európából elsőként együttműködési megállapodást kötöttek az állam Farm Bureau-jával.

A szerződés értelmében a felek gazdasági-kereskedelmi és tudományos kapcsolataik bővítése és erősítése érdekében alakítanak ki kapcsolatot.

Az együttműködés kiterjed

  • a kölcsönös és a jó gyakorlatokra kiterjedő tapasztalatcserére;
  • az új technológiák bevezetésével és fejlesztésével kapcsolatos ismeretek átadására;
  • az USA, az Európai Unió és a V4 országok nemzeti jogszabályaival kapcsolatos véleménycserére.

Továbbá a szervezetek törekszenek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére, illetve az országok gazdálkodói érdekeinek előmozdítására.

A tapasztalatcsere az agrárszektor szakemberei között

  • az állattenyésztés, a növénytermesztés és az erdészet terén;
  • illetve az élelmiszeripar és a mezőgazdasági termékek tárolása, feldolgozása,
  • valamint a vidékfejlesztés terén valósulnak meg.

Az együttműködés a két- és többoldalú mezőgazdasági és élelmiszeripari export-import fejlesztésének elősegítésére is irányul. A felek együttműködése a szándéknyilatkozat keretében információk és adatok cseréjével; szakértők, delegációk cserelátogatásaival; illetve szemináriumok, szimpóziumok és találkozók közös szervezésével, valamint szakértők, jogszabályalkotók és más érintettek részvételével történik meg.

A felek hozzájárulnak Indiana állam és a magyar cégek, vállalatok, szervezetek és vállalkozók közötti kapcsolat fejlesztéséhez.

A szakmai út érintette a világ legjobb agrár-felsőoktatási intézményeit felvonultató listán 6. helyezett Purdue Egyetemet is, amellyel a NAK stratégiai partnere, a Szent István Egyetem kötött együttműködést.

A szakmai út egyik jelentős hozadéka, hogy az egyetem a jó gyakorlatok és a tapasztalatcsere jegyében fogadja a NAK falugazdászait, és bemutatja saját tanácsadói hálózatát.

Az utazás során a delegáció látogatást tett a világ legnagyobb agrártematikai konferenciáján, az F. AgTech Summiton is.  

Az agrárkamarák vezetői a szervezetek regionális és globális integrációjának fejlesztésére irányuló V4 Alap finanszírozásában látogatták meg Indiana államot. A projekt a V4 országok agrárkamaráinak kohézióját kívánja továbbfejleszteni, illetve közösen megvizsgálni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés terén lehetséges regionális és globális lehetőségeket.

Ennek érdekében koncepciót dolgoztak ki a regionális együttműködés széleskörű megismertetésére az európai és az észak-amerikai agrárkamarákkal, a releváns kereskedelmi partnerekkel, valamint a hazai és külföldi társegyetemekkel való partnerségek feltételeinek megteremtésére, megállapodások megkötésére.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook