Hírek

Támogatást igényel a szőlő-bor ágazat

Sok pincészet és borászat a tartalékait fogja felélni a közeljövőben, mert félő, hogy csak karácsonyra állhat helyre az élet a gasztronómiában – mondta az InfoRádiónak Jásdi István csopaki borász, aki hangsúlyozta, igyekeznek megtartani munkatársaikat. Hozzátette: számukra és sok borász számára jelent gondot, hogy nem kapták meg a pályázatokon elnyert támogatásokat.

Sem a 2008-as válság idején, sem korábban nem tapasztaltak akkora értékesítési válságot a szakmában, mint az elmúlt egy hónapban – mondta az InfoRádiónak Jásdi István, csopaki borász. A szőlőművelés alól sokan nem kapnak felmentést – írja az infostart.hu.

fotó: pixabay.com

Azok a borászatok, kereskedők, akik nem termelnek szőlőt, egyszerűbb helyzetben vannak, elengedhetik az idei felvásárlást, költségeik is csak minimális mértékben vannak, és át tudják vészelni ezt az időszakot. Ezzel szemben náluk művelni kell a szőlőt, és abban bíznak, hogy azzal az egy partnerrel akivel 15 éve kapcsolatban vannak, meg tudják csinálni, fel tudják vásárolni ugyanazt a mennyiséget, mint a korábbi években. Erre azonban a mostani várakozásaik szerint nem lesz az árbevételből fedezet.

"Tíz éve ugyanazokkal a kollégákkal dolgozunk a szőlőben, a pincében és az értékesítésben is, és ragaszkodunk is hozzájuk, ezért munkaerőgondunk nincs. Viszont készpénzgondjaink lesznek hamarosan, mivel tavaly decemberben elvégeztünk egy csomó olyan beruházást, ami szükségessé vált, ezekre még 2018-ban pályáztunk. Az már nem annyira természetes, hogy ezekre még a mai napig nincsen pénz – tette hozzá Jásdi István. 

Hiányzik az a pénz, amit a beruházásra elköltöttünk, és nem kaptunk meg a pályázatból"

– fogalmazott a szakember, aki egyúttal sérelmezte azt is, hogy amíg ők minden feltételt betartottak, addig sokan, akik már hozzájutottak a támogatási összeghez, régen lemondtak a pályázati ígérvényekről, és meg is kapták ezekre a felmentést.

"Ez egy nagyon komoly pénzügyi válságot jelent, miközben nem mondunk fel a munkatársainknak sem"

– hangsúlyozta a borász. Hozzátette: arra számítanak, hogy ha egyszer újraindul az élet, szükség lesz rájuk. Igaz, nem hiszi, hogy júliusig erre sor kerülhet, nem látja azokat a lehetőségeket, melyek alapján a gasztronómia normál körülmények között a tavalyi mennyiséget produkálva újranyissa a kapukat július elsején.

"A legoptimistább előrejelzések is arról szólnak, hogy a normális életfeltételekhez karácsony táján térhetünk vissza. Ezért nagyon hosszú időn keresztül lesz szükségünk olyan támogató intézkedésekre, mint amilyen ez a mostani miniszteri bejelentés szerinti intézkedéscsomag" – mondta Jásdi István. Hozzátette ugyanakkor szerinte ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a szakma nagy része átvészelje a válságot.

"Én féltem a magyar szőlészetet ettől az időszaktól, mivel a nagy pincészeteteknek már most az az üzenete, hogy tele vagyunk, és még jobban tele leszünk, mire a szüret eljön, és a felvásárlás igencsak csökkentett üzemmódban működik majd – tette hozzá a borász.

Ezt ma már látják azok a szőlészek is, akiknek nincs saját borfeldolgozásuk. "Pillanatnyilag kilátástalannak látják, hogy az a munka, amit befektettek a szőlőbe, az valaha is megtérüljön" – mondta Jásdi István.

Szerinte az ágazat számára a készpénzjuttatás jelenthet segítséget, ha azok a pályázatok, amiket a mai napig nem bíráltak el, vagy elbíráltak és elutasítottak azért, mert konzervatív módon terveztek, azokat ugyanúgy fizessék ki, mint azokat, akiknek elfogadták a kérelmét, és már nem teljesítik ezeket a vállalásokat. 

"Ki kellene egyenesíteni a rajtvonalakat, ez lenne a legfontosabb, ezen kívül is csak a tartalékaink felélésével tudunk működni.

De hát a tartalékok arra valók, hogy az ember válságban felhasználja őket, nyilván lesz egy pont, amikor elfogynak, és akkor sokkal súlyosabb helyzetben leszünk mi is, a munkavállalóink is, a borászat szállítói is. Arra viszont nincsen ötletem, hogy erre milyen megoldást lehetne találni" – tette hozzá Jásdi István.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom

Támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés