Hírek

Szijjártó: a magyar-amerikai gazdasági együttműködés igazi sikertörténet

Igazi sikertörténetnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-amerikai gazdasági együttműködést. Szijjártó Péter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács tagjaival folytatott megbeszélés után hangsúlyozta, hogy mára az Egyesült Államok vált az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetővé Magyarországon.

Létrehozva:

|

Az Egyesült Államokból származó befektetések összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, az 1600 amerikai cég mintegy 100 ezer magyar embernek ad munkát. Az Egyesült Államok vált Magyarország EU-n kívüli legfontosabb exportpiacává, egyben második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és harmadik legfőbb importforrásává.

Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács keretében a Magyarországon már jelen lévő vállalatokkal folyik a tárgyalás, mivel az újra beruházás legalább olyan fontos, mint egy-egy új befektetés.

Elmondása szerint a jövő évi adóváltozások egy része is amerikai javaslat eredménye, például, hogy a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást.

Tájékoztatott arról is, hogy Magyarországnak tíz amerikai stratégiai partnere van.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséggel (TTIP) kapcsolatban úgy nyilatkozott: Magyarország érdekelt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésében, amennyiben ez megfelel a nemzeti érdekeknek. Egyértelműen az ország érdeke lenne, hogy a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal minél kevesebb bürokratikus akadály terhelje.

Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council) elnöke elmondta: 8 amerikai cég érkezett Budapestre, hogy jövőbeli befektetésekről beszéljenek a magyar kormánnyal. Megfogalmazása szerint Magyarország nagyon jó partnere volt az Amerikai Egyesült Államoknak stratégiailag, katonailag is, valamint pozitívan értékelik azt, ahogyan a ország eddig együttműködött az amerikai cégekkel. A sajtótájékoztatót követően megkezdődtek a tárgyalások cégekkel.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook