Hírek

Rekord viharok voltak az idei évben

Az idei atlanti hurrikánszezonban megdőlt az elnevezett viharok száma, amikor az újonnan kialakult szubtrópusi vihar megkapta a Theta nevet – írta a BBC hírportálja.

Létrehozva:

|

A Theta a 29. az idén, ami meghaladta a korábbi, 2005-ben felállított 28-at. Az előrejelzések szerint egy újabb rendszer is alakulóban van, amit a közeli jövőben szintén elnevezhetnek. A különösen veszélyes viharok azért kapnak nevet, hogy felhívják rájuk az emberek figyelmét, mielőtt még lecsapnának – írja az MTI.

fotó: pixabay.com

A július 1-jétől november 30-áig tartó hurrikánszezonban alakult ki az Eta, amely a hétvégén pusztított Floridában és emberek tucatjainak halálát okozta Közép-Amerikában.

A Zeta október végén Louisianára csapott le, ez volt az idei ötödik elnevezett vihar, amelyik földcsuszamlást okozott.

A Theta, mely egyelőre nem hurrikán, északkeleti irányba, Dél-Európa felé halad.

Sok tényező játszik szerepet abban, hogy az idei hurrikánszezon ilyen aktív, a legerősebbek a nagyon meleg vízfelszín, az úgynevezett szélnyírás – a szélsebesség vagy szélirány változása a magasság változásával – alacsony foka, a Nyugat-Afrika fölötti instabilitás és a La Nina-jelenség – magyarázta Nikki Berry meteorológus a BBC-nek.

Idén erősebb volt a La Nina, mely a normálisnál hidegebb felszíni áramlatokkal jelentkezik a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és befolyásolhatja a világ időjárását. Egyik hatása, hogy növeli az atlanti trópusi ciklonok számát és erejét, különösen a szezon vége felé.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook