Hírek
Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége
Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
A tárca közleményében aláhúzta, az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhetõ, de olyan rendeletekkel is, amelyeknek köszönhetõen az élelmiszergyártók egészségesebb termékeket kínálnak.
fotó: pixabay
Emlékeztettek, öt éve lépett hatályba Magyarországon az a rendelet, amelynek célja a növényi olajok hidrogénezése (keményítése) során keletkezõ ipari transzzsírsavak (TFA) mennyiségének csökkentése az élelmiszerekben, a túlzott TFA-bevitel ugyanis bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az Emmi és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttmûködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elemzése kimutatta, hogy
az egységes szabályozásnak köszönhetõen drasztikusan, 20 százalékról 2 százalékra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is.
A minisztérium kitért arra is, az OGYÉI azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezõtlen élettani hatású transzzsírsavakat. Az 57 vizsgált termék – egy kivétellel – a rendeleti határértékeknek megfelelõ mennyiségben tartalmazott transzzsírsavakat, ugyanakkor az is kiderült, az élelmiszergyártók a termékek 61 százalékánál az élettanilag szintén kedvezõtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették a transzzsírsavakat.
A tárca szerint a gyártók úgy tehetnek többet a fogyasztók egészségéért, ha nagyobb arányban használják a kedvezõ hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezen élelmiszerek azonosítását pedig egy, a feldolgozott élelmiszerek fõbb tápanyagadatait követni képes objektív élelmiszer-monitorozó rendszer kialakítása támogathatja – tették hozzá.
Az Emmi azt javasolja a lakosságnak, hogy a lehetõ legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket, például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonómasszás édességeket.
Megjegyezték továbbá azt is, az Európai Unióban 2021-tõl érvénybe lépõ rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapítja meg a transzzsírsavak területén.
agrotrend.hu / MTI