Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Pár héten belül nagyot drágulhat az üzemanyag Magyarországon

Még soha nem került annyiba az üzemanyag Magyarországon, mint amennyit január negyedikétől kell fizetniük az autósoknak a benzinkutakon. A benzin ára 10 forinttal emelkedik, így az átlagára literenként eléri a 652 forintot, míg a gázolajért 4 forinttal többet, literenként 720 forintot kérnek. A GKI szerint ez a tendencia heteken belül több mint 700 forintos benzinárhoz vezethet.

Majdnem egy hónapja vezette ki a kormány a benzinárstopot, azóta nincs megállás az üzemanyagárak emelkedésében. Január 4-étől a benzin literenkénti átlagára 10 forinttal emelkedve 652 forint lesz, míg a gázolajért 4 forinttal többet, 720 forintot kell fizetnünk literenként, írta az Index.

A szomszédos országokban azonban már így is jóval olcsóbban kapható az üzemanyag, mint Magyarországon. Míg Szlovéniában átlagosan a harmadával, Romániában és Horvátországban az ötödével, még Ausztriában is a tizedével kevesebbet kérnek azért, mint amennyit a magyarok fizetnek az üzemanyagért. Déli szomszédainknál, Szlovéniában és Horvátországban 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyaga a hazai árakhoz képest – nyilatkozta Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője az RTL Híradójának.

Fotó: Index

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az Oroszország elleni szankciók miatt az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az olaj világpiaci ára, a forint azonban 15 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint tavaly ilyenkor, tehát részben ez okozhatja, hogy Magyarországon sokkal drágább az üzemanyag, mint máshol.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, hogy emellett az állami adóztatás mértéke is nagyban befolyásolja az üzemanyag drágaságát. Úgy véli, az olaj iránti kereslet élénkülhet a világpiacon, ezért heteken belül 700 forintnál is többe kerülhet az üzemanyag. Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt, a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb mértékű áremelés is elképzelhető – magyarázta a Híradónak a GKI vezérigazgatója.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés