Hírek

Nyakunkon a tökszezon

Kezdődik a sütőtök szezonja. Évek óta újabb nemesítésű, hibrid fajták kerülnek már az asztalra. A szakemberek szerint a téli tök elnevezés sokkal helytállóbb, mint a sütőtök, mert azok beletartoznak ebbe az úgynevezett téli tök csoportba, ugyanis még a leghidegebb hónapokban is lehet fogyasztani és a fajoknak, fajtacsoportoknak a termését teljes, biológiailag érett állapotban esszük meg.

Ha botanikailag nézzük, akkor van egy nemzetségük, amelyben kettő fajta a meghatározó: az egyik a hagyományos sütőtök, a másik pedig a kanadai, vagy más néven pézsmatök – írta a növényvédőszer.hu. Ez az, amelyet sok helyen orange töknek hívnak. A tökfélék alapvetően Amerikából származnak, de Magyarországon is vannak tájfajtái és ez az az csoport, amely az utóbbi időben sütőtökként terjedt el. A kanadai, vagy orange töknek az előnye az, hogy a termése nem olyan nagy, mint a nagydobosi, ami húsz-harminc kilósra is megnő, ezért a nagyobb városokban sokkal könnyebb ezeket megvásárolni. De a beltartalmi értéke – például a karotin tartalma – ugyanakkora, mint a nagyobb társaié, viszont a termesztés során azt tapasztalták, hogy sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, így a hőmérsékletre és a páratartalomra. Az idei terméskilátásokról egyelőre nincsenek adatok, de megfelelő öntözéssel jó haszon érhető el a téli tökkel.

Az Amerikából származó sütőtök az ősz egyik legkedveltebb eledele, amely nem csak levesként, vagy sütve finom, de remek pürét, kekszet és süteményeket is készíthetünk belőle. Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel nagy szaktudást, ezért bárki bátran belevághat, főként ha van elég hely hozzá. A sütőtök érzékeny a hidegre, csak jóval a fagyveszély elmúltával szabad elvetni a magokat. Ha a talaj legalább 18-20 fokos, a palánták 5-10 napon belül kikelnek. Hűvösebb éghajlaton ez gyakran csak május végén következik be. A nagydobosi sütőtök az egyik legismertebb az országban, a termesztője az a Filep László, aki agrármérnökként korán felismerte azt, hogy a homokon is lehet termeszteni.

A termelési és a feldolgozói bázis ma már szélesebb: együttműködési megállapodást kötöttek a nyírparasznyai önkormányzattal, amely közel van Nagydoboshoz, de a logisztikai adottságok kiválóak. Rendelkeznek hűtőházzal, fagyasztósorral, tehát azt a nagyobb igényt, amit a minőség generált, annak jobban eleget lehet tenni. A termelés kiszervezése is megtörtént harminc hektáron és olyan termelőket kerestek meg, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak. Ez azért fontos, mert ha a termés nem érik be, akkor takarmányként lehet hasznosítani. A termelők másik része azokból áll, akik öntözési háttérrel is rendelkeznek -így biztosan nem marad senkinek a nyakán a termés feleslege.

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés