Hírek

Nem mindegy, mi kerül a húsvéti asztalra

Füstölt vagy főtt, hagyományos vagy gyorspácolt – a vásárlók az idén is széles kínálatból választhatják ki a húsvéti asztalra szánt sonkát. A döntést azonban nem érdemes csupán az árcédula alapján meghozni, a termékek címkéi ugyanis fontos információkkal szolgálnak a sonka minőségéről is. A hatóság szerint az a legfontosabb, hogy csak legális helyről szerezzük be az ünnepi menü alapanyagait.

Már csak néhány nap, és a magyar háztartások asztalai roskadásig megtelnek a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó finomságokkal. A sonka, a tojás, a kalács és a különböző édességek a szokásos velejárói ennek az időszaknak – írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt évekhez hasonlóan a boltok idén is széles kínálattal várják a vásárlókat, a válogatás során azonban érdemes néhány dologra odafigyelni, nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül ilyenkor a kosarakba. 

Érlelés, gyorspácolás

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül. Az eljárás lényege, hogy sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd hónapokig tartó érleléssel készül el a húskülönlegesség. A parasztsonka bőrrel és szalonnával fedett, formázott sertéscombból, míg a parasztlapocka sertéslapockából készül. Bár néhány évtizeddel korábban ez volt az uralkodó készítési mód, a gyártók ma már ennél jóval szélesebb termékpalettával jelennek meg a piacon.

Fotó: Petőfi Népe

A boltok polcain a hagyományosan érlelt sonka mellett ott sorakoznak a különböző, gyorsított eljárással készült áruk is. Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsba. Ezek a termékek általában kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják. 

Füst vagy füstaroma?

Jónás Gábor, a MATE Állatitermék- és Élelmiszer-tartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa szerint a választás során elbizonytalaníthatja a vásárlókat, hogy nem látunk bele a termékbe. Ezért a szakember azt tanácsolja, hogy ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes darabolt terméket választani, amelyen jól látható a sonka belseje is. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű, és nem láthatók rajta bevérzések.

Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni azt is, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre vagy gyengébb minőségre utalhat – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy a termék címkéjének ellenőrzését sem érdemes megspórolni.

A címke a lejárati idő mellett hasznos információkat tartalmaz a termék jellegéről, összetételéről, ami segít abban, hogy a legmegfelelőbb terméket vásárolhassuk meg. A leírás pontos áttanulmányozása során arról is meggyőződhet a vásárló, hogy füstölt vagy füstölt ízű terméket tart-e a kezében. Ez a minőség szempontjából meghatározó tényező, hiszen míg előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, az utóbbinál csupán füstaromát juttatnak a húsba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a legfontosabb ugyanakkor, hogy kizárólag legálisan működő forgalmazótól vásároljunk üzletben és piacon egyaránt. Ha csomagolt sonkát választunk, mindenképpen ellenőrizzük a sértetlenségét és a rajta lévő információkat. A csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek vásárlásánál a vásárlás helyén a forgalmazónak a csomagolt termékek címkéjén látható adatokról a fogyasztót kérésre tájékoztatnia kell.

Tojástrükk és sonkafőzés

A húsvét másik fontos alapanyaga a tojás, amit ugyancsak érdemes a vásárlás során alaposan szemügyre venni. Fontos tudni, hogy a tojások a tojásrakástól számított 28 napig használhatók fel, érzékszervi kifogás esetén természetesen e határidőn belül se dolgozzuk fel vagy fogyasszuk el a terméket. Egy egyszerű trükkel gyorsan meg lehet győződni arról is, hogy a tojás friss-e. Ha vízbe merülve lesüllyed, akkor biztosan friss, ha lebeg, akkor már nem biztos, hogy jó. 

Bár minden háztartásban mások a szokások, a sonkafőzés receptje szinte családonként változik, vannak bizonyos szabályok, amelyeket minden esetben érdemes betartani. A sonkafőzés általános szabálya, hogy a sonkát a főzést megelőző este hideg vízbe tesszük, kiáztatjuk. Másnap pedig friss vízben, kis lángon főzzük, annyi órán keresztül, ahány kilogramm a sonka tömege. A megfőtt sonka hűtőben tárolva négy-öt napig fogyasztható.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés