Hírek

„Ne csak a felszínt (L)ásd!”

Talán emlékszünk rá, hogy az ATK Talajtani Intézet szervezésében egy, a civileket is bevonó tudományos projekt indul hazánkban is 2021. tavaszán. Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhattak a talajuk egészsége, életereje iránt érdeklődő gazdálkodók és földhasználók. – olvassuk a Nak weboldalán.

Létrehozva:

|

A programról korábbi cikkeket az alábbi linken érhetik el:

A program sikerére, s a társadalmi szereplők talajismereteinek bővítése érdekében a Talajtani Intézet kutatói „Ne csak a felszínt (L)ásd!” címmel újabb kampányba kezdett, mely arra fókuszál, hogy egy mini talajszelvény kiásásával és a háztartásban megtalálható anyagokkal és eszközökkel bárki meghatározhassa talajai különböző fizikai-kémiai tulajdonságait és felfedezhesse a benne élő talajlakó állatokat.

A kutatók célja továbbá az is, hogy ezen vizsgálatok adataiból háttérinformációkat gyűjtsenek az előző programban elásott alsónadrág lebomlásának értelmezéséhez, értékeléséhez. Erre való tekintettel szeretnék megkérni a programhoz csatlakozókat, hogy a miniszelvényt az „Alsóban az élet” programban elásott alsónadrág helyszínének közelében szíveskedjenek mélyíteni.

A Ne csak a felszínt (L)ásd program bemutató videója:

Bővebb információt a Talajtani Intézet facebook oldalán található.

A kutatók és a NAK célja is az a fentieken túl, hogy minél inkább felhívjuk a figyelmet a sokszínű talajéletre. Ne csak egy élettelen termesztő közegként gondoljunk a talajokra, hiszen az egy életteli közeg, s élőlények milliói dolgoznak a mélyben értünk, úgyhogy munkájukat segítenünk kell gyökerekkel, szervesanyagokkal, a talaj védelmével.

agrotrend.hu / NAK, Sztahura Erzsébet

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook