Hírek

Most kiderült az igazság az aszpartámról 

Megérkezett a WHO és a FAO állásfoglalása az aszpartám egészségre gyakorolt hatásáról. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség üdvözölte a döntést, akik hangsúlyozták, hogy az egészségügyi célok elérésében fontos szerepe van az édesítőszereknek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságának értékeléséért felelős tudományos testülete és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és WHO közös szakértői bizottsága (JECFA) ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát. Nemrég ugyanis felröppent a hír, hogy a WHO valószínűleg az emberre nézve még ebben a hónapban rákkeltőnek fogja nyilvánítani. Mégsem így történt – írta cikkében a Napi.hu.

A testület szerint nincs szükség a korábban megállapított, 0-40 mg/kg elfogadható napi bevitel megváltoztatására. Ez annyit jelent, hogy egy 330 milliliteres dobozos diétás üdítőitalból egy átlagos 70 kilós felnőttnek naponta több mint 9-14 dobozzal kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje a határértéket.

A WHO szervezeteinek megállapítása összhangban van a több mint 90 globális élelmiszerbiztonsági ügynökség megállapításával, amelyek megerősítették a mesterséges édesítőszer biztonságosságát, beleértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, amely kétszer is felülvizsgálta az aszpartámot, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságát.

A JECFA ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát, miután alapos, átfogó és tudományosan szigorú felülvizsgálatot végzett – mondta Frances Hunt-Wood, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) főtitkára.

A döntéshozatalkor figyelembe vették a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tanácsát is, akik szerint szintén az emberi egészségre nézve nincs aggodalomra ok. Az IARC 2B besorolásba helyezte az aszpartámot, ugyanebbe soroltak egyébként korábban több savanyított zöldséget is.

Fotók: canva.com

Az aszpartám, mint minden alacsony vagy teljesen kalóriamentes édesítőszer, ha kiegyensúlyozott étrend részeként használják, nem okoz gondot. A fogyasztók ráadásul így könnyen tudják csökkenteni a cukorfogyasztásukat, ami kritikus közegészségügyi cél – írja a szervezet a laphoz eljutatott válaszában a WHO állásfoglalására vonatkozóan.

Az általános egészséges étrend és életmód részeként az aszpartám felhasználható a cukorfogyasztás csökkentésére vonatkozó egészségi célkitűzések elérésére, sőt akár segíthet a túlsúly és a cukorbetegség kezelésében, valamint a fogak egészségének megőrzésében is – írták.

agrotrend.hu/napi.hu – Horváth Balázs

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés