Hírek

Módosult a zártkertek átminősíthetőségi határideje

Egyetértés volt a vegetatív szaporítóanyag-termesztőknek szóló kedvezményről is a képviselők között. Az Országgyűlés csütörtökre forduló éjjel fejezte be a hét harmadik ülésnapját, a képviselők az utolsó napirendi pontban a zártkertek átminősítési határidejének hosszabbításáról tárgyaltak.

Létrehozva:

|

A fideszes Font Sándor ismertette azon képviselői törvénymódosító javaslatát, amely a vegetatív szaporítóanyagok földhasználatát könnyíti meg a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló sarkalatos törvény változtatásával. Az indítványt a kormány nevében V. Németh Zsolt agrárfejlesztésért is felelős államtitkár támogatta, ezt követően a módosítással a fideszes Pócs János és a jobbikos Magyar Zoltán is egyetértett.

Nincs akadálya a higanyról szóló Minamata-egyezmény kihirdetésének

Szintén egyetértés alakult ki a higany használatát szabályozó Minamata-egyezmény kihirdetéséről, amelyet a földművelésügyi tárca kezdeményezett, az erről szóló előterjesztést V. Németh Zsolt ismertette. Az egyezmény ratifikációját a Fidesz és a Jobbik is támogatta.

Egy évvel meghosszabbítanák a zártkertek átminősíthetőségi határidejét.

Szintén Font Sándor mutatta be azon törvénymódosító javaslatát, amely alapján az idei év vége helyett 2017. december 31-ig kérhetik a tulajdonosok zártkertként nyilvántartott ingatlanjuk művelés alól kivett területté sorolását. A kormánypárti politikus emlékeztetett, az átsorolás lényege, hogy a tulajdonosok könnyebben értékesíthessék a mezőgazdasági funkció helyett üdülési célt szolgáló ingatlanjukat.

A kabinet részéről ezúttal is V. Németh Zsolt fejezte ki egyetértését a változtatással, majd a szocialista Varga László és a jobbikos Magyar Zoltán is jelezte, a frakciók megszavazzák a módosítást.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook