Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Milyen bejgli kerülhet a boltokba?

Aranyvasárnap előtt már sűrű teendőkkel jár a karácsony előtti felkészülés az otthonokban éppúgy, ahogy például a sütőüzemekben, javában készülnek a hagyományos ünnepi édességek. Nem minden bejgli az, ami annak látszik – hangzott el a szezonális figyelmeztetés a szakemberektől azoknak, akik nem otthon sütik, hanem a boltban vásárolják az előre gyártott bejglit.

Tipikus része a karácsonyi menünek a leggyakrabban dióval, mákkal, gesztenyével, szilvás töltelékkel készített, kelt tésztás édesség, a bejgli, amelynek fogyasztása itthon a XIX. századtól vált ünnepi szokássá. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz – a legtöbb családban ma is generációk által bejáratott saját receptek alapján készítik el előre a tekercseket – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A házi praktikákkal nem is lehet élni a kereskedelemben, amiatt sem, mert a saját gyártású bejglinél bocsánatos, ha kireped vagy ha lehetne zamatosabb a töltelék, a boltokba kerülő „egyensüteményeknek” viszont szigorú feltételeknek kell megfelelniük, hogy egyáltalán bejgli lehessen a nevük.

Az eladásra szánt termékek minőségére, elkészítésére a Magyar élelmiszerkönyv fogalmaz meg határozott regulákat, többek között azt is, hogy a késztermék legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír és cukor mennyisége is meghatározott – sorolta a keretszabályokat a JÓkenyér pékség, ami a bejgli vásárlásakor is adhat támpontokat az ízletes, jó minőségű termék kiválasztásához. Kiemelték, hogy a gyártáskor alapvető elvárás az előírt arányok pontos betartása, például a zsiradék a bejgli szárazanyag-tartalmának 22 százalékát, a cukor pedig hét százalékát kell hogy elérje a kereskedelmi termékeknél.

Az üzemekben a töltelékkel sem lehet fukarkodni, az előírás szerint legalább a késztermék negyven százalékát kell kitenne, ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogy felvágva hogyan kell kinéznie a süteménynek – vagyis lehet olyan, ami úgy tűnik, sok tésztával készült, de lehet az ellenkezője is, a szabványos arányok mindenképpen mérvadók.

– A boltban nincs zsákbamacska, mivel fontos és kikerülhetetlen kötelezettség, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen – emelte ki Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere, aki szerint a vásárlók akkor járnak el a legalaposabban, ha mindig elolvassák az összetevők listáját. – A legjobb olyan süteményt választani, ami a leginkább hasonlít arra, amit otthon is elkészítenénk – fogalmazott.

A szakember hozzátette, hogy a gyári termékek ízélményét a természetes, minőségi alapanyagok adják, semmi szükség nincs adalékokra, színezékekre, tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra. – A bejglitésztánál azért fontos a sertészsír vagy valódi vaj használata, mert ha margarinnal sül, hamarabb kiszárad, jobban törik és reped a desszert – árulta el a kulisszatitkot a pékmester, hangsúlyozva, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból vagy más alapanyagból készüljön, és hozzáértéssel főzzék, mert az kihat a tészta szerkezetére is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés