Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Megválasztották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos tisztségviselőit – heti hírösszefoglaló

Tovább pusztít a szántóföldeken az aszály. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében. Erős mezőgazdaság nélkül nincs önellátás.

Tovább pusztít a szántóföldeken az aszály – Minden eddiginél komolyabb problémát okozott idén a csapadék hiánya, az aszály miatt eddig csaknem 230 ezer hektárról jelentettek kárt a gazdálkodók. A kárenyhítési juttatásra az idén is számíthatnak a termelők, az igénylés feltételeinek betartására azonban ügyelniük kell a gazdáknak.

Élelmiszerválságba sodródik az unió – Az egész Európai Uniót élelmiszerválságba taszíthatják az orosz–ukrán háború miatt hozott átgondolatlan szankciók. A német hűtőipar képviselői attól tartanak, hogy ha nem biztosítja számukra a kormány a megfelelő mennyiségű gázt, a teljes szektor leállhat, ami a hűtött és fagyasztott élelmiszerek és egyes gyógyszerek ellátási zavarához vezethet.

Hollandiában áruházakat vontak blokád alá a kormány légszennyezés visszaszorítását célzó tervei ellen tiltakozó gazdák – Traktoros blokád alá vették több áruház elosztóközpontját Hollandiában a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó kormánytervek ellen tiltakozó farmerek, a hadsereg is készen áll a bevetésre, ha a nemzetbiztonságot veszély fenyegeti – írta a Dutchnews hírportál hétfőn.

Adjunk-e gázt másik országnak, ha baj van? + videó – Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kötelező érvényű szolidaritási mechanizmusok bevezetését sürgeti az energiapolitikában. A gáz központi elosztásával azonban több probléma is van.

Növekszik a kereslet a környezettudatos termékek iránt – A fogyasztói társadalomban egyre többen választják a környezettudatos életmódot, egyre gyakrabban hoznak ennek megfelelő döntéseket, mindez azt eredményezi, hogy növekszik a kereslet a környezettudatos termékek, szolgáltatások iránt – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden a magyar és az európai ökocímke tanúsítványok átadási ünnepségén, Budapesten a Herman Ottó Intézetben.

Véghajrában a támogatások fizetése – Míg az utóbbi évek a vidékfejlesztési pályázatok meghirdetéséről és értékelésről szóltak, az elmúlt időszakban a támogatások kifizetése is lendületet vett. Március végéig a 2014–2020-as keret jelentős részét, mintegy 1172 milliárd forintot utalt át a Magyar Államkincstár a nyerteseknek.

Lejárt és veszélyes növényvédő szerek megsemmisítését támogatja a TIM – A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását – jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

AKG-s aktualitások! – Amennyiben az agrár-környezetgazdálkodási pályázatban vállalásra került a kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal a területen képződő melléktermékek (különböző szalma- és szármaradványok) visszaforgatása a talajba.

Megkezdődött a diólégy rajzása – 2022. évi 14. növényvédelmi felhívás a paradicsomvészről, a poloskákról, a csúcsrothadást kiváltó hiánybetegségekről, a nyugati dióburok-fúrólégy rajzásáról, valamint az eddigi tapasztalatok alapján a védekezés lehetőségeiről ökológiai kertészkedőknek.

Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében +videó – Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket, akiknek többek között az agrárkár-enyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget.

copy_20220706_NagyIstvan_aszaly_PEL.jpg (800×533)

Idén 31. alkalommal kerül megrendezésre a Farmer Expo – A 31. alkalommal megrendezésre kerülő Farmer Expo Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakkiállítás 2022. augusztus 17-20. között várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus-án.

Erős mezőgazdaság nélkül nincs önellátás – Magyarországnak szüksége van a gazdák munkájára, mert erős mezőgazdaság nélkül nincs önellátás – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) küldöttgyűlésének csütörtöki alakuló ülésén Budapesten a szervezet elnöke.

Megválasztották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos tisztségviselőit – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2022. július 7-én tartotta országos alakuló küldöttgyűlését, ahol megválasztották az országos tisztségviselőket. A küldöttek megerősítették pozíciójában az eddigi elnököt, Győrffy Balázst.

Tizennégy ország borai közül a tokajiak vitték a prímet az első Winelovers Wine Awardson – Tizennégy országból 623 tételt neveztek az első alkalommal, Budapesten megrendezett Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyre, melynek eredményeit csütörtökön tették közzé.

Panorámavasúttal a Balaton körül – Balaton-néző, látványos körvasút építését kívánja elősegíteni a területfejlesztési miniszter. A feladat, bár nem kell sok új pályát építeni hozzá, mégis meglehetősen összetett. Ám ha megvalósul, valami teljesen új szolgáltatás születhet, amely egész évben vonzza a látogatókat.

A vízgazdálkodás terén komplex fejlesztések szükségesek – Az idei év az ország meghatározó mezőgazdasági területein ismételten bizonyítja, hogy a klíma egyre kiszámíthatatlanabbá, a csapadékhiány mind gyakoribbá válik. Ezekkel a kihívásokkal csak az öntözőrendszerek és a víztakarékos agrotechnikai eljárások fejlesztésével nézhet szembe a magyar mezőgazdaság. Az OTP Agrár szakértői szerint az elmúlt 30-40 évben kialakult helyzeten túllépve, konkrét és gyakorlati lépéseket kell tenni az öntözés alá vonható megöntözhető területek bővítésére.

Az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet – Az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet, de kivitelre sokkal kevesebb jut, mint korábban – mondta az Aratási Koordinációs Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Soproni Egyetem a Nemzetközi Zöld Talár Díj győztese (+videó) – Kihirdették az ENSZ Környezetvédelmi Programja által támogatott és a brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége által 2004 óta gondozott Nemzetközi Zöld Talár Díj idei győzteseit.

A generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt egyes területeken leáll a jégkármérséklő rendszer – Egyre szélesebb körben terjed az a – nyilvánvalóan minden tudományos alapot nélkülöző – tévhit, mely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alakuló küldöttgyűlése (videó) – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2022. július 7-én tartott országos alakuló küldöttgyűlésének összefoglalója. Győrffy Balázs, újraválasztott elnök, beszél a NAK szerepéről. Jakab István a MAGOSZ elnöke szerint kiemelten fontos a tisztelet és az együttműködés. Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy az agráriumot fejleszteni kell.

AGRO7 – a hét agrárhírei – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlése alakuló ülést tartott, ahol a résztvevőket Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte. Az aszály miatt kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a gazdákat. Lukács Gáborral a Georgikonról Európa első agrár felsőoktatási intézményéről és történetéről beszélgettünk. Célzott tápanyag-utánpótlás a jó terméshozamért a Natur Agro Hungária Kft.-től. Változás az e-permetezési naplónál. Négy jelentős kedvezményt értünk el, mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Megnyílt az első TulipGarden kávézó Budapesten.

Új igazgató került a Hortobágyi Nemzeti Park élére – Nagy István agrárminiszter július 1-jén nevezte ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság új igazgatóját, Medgyesi Gergely Árpádot.

Milliárdos beruházási pályázatok segítik az agráriumot – Az utóbbi másfél évben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba – fogalmazott a Szigeti Farm első alkalommal megrendezett partnertalálkozóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A kormányra mindig számíthatnak a gazdák – A kormányra "mindig és mindenkor számíthatnak" a gazdák – jelentette ki az agrárminiszter a XIV. hajdúnánási hagyományőrző aratók találkozóján, és a Magyarok kenyere programban gyűjtött búza ünnepélyes átadásán a helyi Nyakas farmon szombaton.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés