Hírek

Magyarország elkötelezett a hazai és globális az élelmezésbiztonság mellett

A koronavírus-világjárvány, az ukrajnai háború, az éghajlatváltozás, a brüsszeli szankciók, a magas energiaköltségek és az infláció súlyos akadályokat gördítenek az élelmiszer elérhetősége elé, különösen a fejlődő országokban – hangsúlyozta Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az OECD fejlesztési igazgatójával, Pilar Garidóval folytatott egyeztetésén.

Létrehozva:

|

A helyettes államtitkár kifejtette, a magyar Agrárminisztérium globális szinten is számos bilaterális és multilaterális programon keresztül járul hozzá a globális élelmezésbiztonság javításához. A minisztérium fejlesztési tevékenységeinek középpontjában továbbra is a helyben maradás elősegítése áll, mindenekelőtt a kistermelők oktatása, a kisgazdaságok fejlesztése, a biodiverzitás megőrzése és a magyar mezőgazdasági szaktudás megosztása révén.


Fotó: Agrárminisztérium

Az agrártárca jövőbeni nemzetközi fejlesztési célkitűzései között szerepel a multilaterális keretek közt megvalósuló projektek számának növelése az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO), a Világélelmezési Programmal (WFP) és a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alappal (IFAD).

A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy jelenleg az ukrajnai orosz invázió élelmezésbiztonságra gyakorolt hatásainak mérséklése a legsürgetőbb kihívás. Ökrös Oszkár kiemelte, Magyarország aktívan segíti az Európai Bizottság által az ukrán mezőgazdasági áruk kivitelének felgyorsítására létrehozott szolidaritási folyosók működését. A szolidaritási folyosók szerepét továbbra is fontosnak tartjuk, ugyanakkor figyelemmel kell lenni a kezdeményezés eredeti céljára, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek a hagyományos célországokba úgy jussanak el, hogy ne okozzanak piaci zavarokat az EU tagországokban – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.       

A találkozó a Magyarország OECD Fejlesztéstámogatási Bizottsága (DAC) szervezésében megvalósuló szakértői felülvizsgálat eredményeit bemutató rendezvény margóján zajlott. Hazánk OECD DAC tagsági kötelezettségéből fakadóan 2022-ben került sor a szakértői felülvizsgálatra, amelynek keretében a felülvizsgálati csoport Magyarországra látogatott és konzultációt folytatott a fejlesztéspolitika kialakításában és végrehajtásában résztvevő releváns kormányzati szereplőkkel, kulcspartnerekkel, valamint a releváns civil szféra képviselőivel.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook