Hírek

Lezajlottak a zsűrizések a Gyulai Pálinkafesztivál versenyeire (+videó)

Lezajlottak a zsűrizések a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeiként meghirdetett Brillante-2023 nemzetközi pálinka és párlat-, valamint az Év pálinkás bonbonja versenyekre.

 Az először meghirdetett pálinkásbonbon-versenyre Magyarországon működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel.

Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal, és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66-ot neveztek be.

Veszely Attila csokoládémester, a zsűri elnöke az MTI-nek elmondta, hogy 50 pontos rendszerben bírálta a hattagú, főként cukrászmesterekből álló zsűri a bonbonok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.

Fabulya Attila versenyigazgató kiemelte, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása, "ami remekül meg is indult".

Volt cég, amely hétféle bonbonnal nevezett, volt egy frissen végzett cukrászhallgató, aki a diplomamunkáját "adta be" a megméretésre, és van olyan mester, aki már könyvet is írt a bonbonkészítésről, de most döntötte el, hogy fog egyet a pálinkás bonbonról is – mondta Fabulya Attila.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a győztes édesség gyártójának és a pálinkaháznak is kiemelt megjelenést biztosítanak az eredményhirdetés után, és több kereskedővel is egyeztetnek a jövőbeli értékesítési lehetőségekről.

Lezajlott a zsűrizése a Brillante-2023 nemzetközi pálinka- és párlatversenynek is, amelyre rekordszámú nevezés, 1178 minta érkezett, jelentősen túlszárnyalva a tavalyi 990-et. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból mintegy 130, bérfőzetett párlatból csaknem 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre.

Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából 6 párlat, míg Horvátországból 6 minta érkezett – mondta el az MTI-nek Varga-Bora Tímea főszervező.

A legtöbb párlat idén ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amelyet az alma követ 251 mintával. Az év gyümölcséből, a meggyből 106 minta érkezett.

A szakmai zsűri az illatot, ízlelést, harmóniát vizsgálta.

A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét. Az év gyümölcse idén a meggy, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd.

A 23. Gyulai Pálinkafesztivált május 26-28. között rendezik meg, az eredményhirdetéseket május 27-én tartják.

agrotrend.hu / MTI, / Fb.Behír

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés