Hírek

Közös Agrárpolitika: közeledtek az álláspontok – heti hírösszefoglaló

Az Év Agrárembere díj elnyerése rang, de egyben felelősség is, a mezőgazdaság zöld átállásának a kulcsa a digitalizáció, Kézműves kiválóságaink a Magyarország szörpje és Magyarország gyümölcsleve. Heti hírösszefoglaló.

Létrehozva:

|

A magyar gazdák nem kérnek az agrárdiktátumból – Petíció aláírásával erősíthetik meg a magyar gazdák az őket képviselő tagállamok álláspontját az új uniós agrárpolitikáról. A tét óriási, mivel a hazai és európai baloldali parlamenti képviselők javaslata elképesztő terheket róna az unió termelőire. Az irreális javaslat miatt elszálló élelmiszerárakat pedig minden európai állampolgár megfizetné.

Paradigmaváltásra van szükség a hazai vízgazdálkodásban – A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan megbirkózni az egyre szélsőségesebb csapadékkal, árvizekkel, aszályokkal Magyarországon, ezért paradigmaváltásra van szükség – állapítják meg a szerzők a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon hétfőn közzétett cikkükben.

A magyar termőtalajok védelmére megállapodást kötött a NAK és a Magyar Talajvédelmi Szövetség – A Magyar Talajvédelmi Baktériumgyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége (rövid nevén Magyar Talajvédelmi Szövetség) tavaly szeptemberben alakult a 2016. január 27-én létrejött jogelőd civil szervezetből, amelyet magánszemélyek hívtak életre a talajok termőképességeinek megóvása, javítása és a talajdegradáció csökkentése céljából.

A Balatoni hal uniós oltalomban részesült – „Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni hal” -nak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

Nagy István: 342 pályázó nyert a Hungarikum pályázaton – 930 millió forintos keretösszegű Hungarikum 2021 pályázatra 925 pályázat érkezett, együttesen 3 milliárd forintos támogatási igénnyel, közülük 342 nyert támogatást – jelentette be Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón Budapesten kedden.

Ilyen közel van a ketreces tartás vége? – Szakmai egyeztetések helyett politikai csatatérré vált az európai agrárium. Múlt csütörtökön az Európai Parlament civil nyomásnak engedve bocsátotta szavazásra a ketreces tojástermelés betiltásának kérdését. A képviselők 558 szavazattal 37 ellenében, 85 tartózkodás mellett megszavazták a nem kötelező érvényű határozatot. 

Új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi az Agrárminisztérium – Az Agrárminisztérium közleményében ismertette, hogy 2021 őszén új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével.

Megválasztották a borászok borászát – Tizenötödik alkalommal választotta meg a szakma a borászok borászát. Erős volt a mezőny, az ötven legjobb jelölt közül az öt döntőbe jutott a Tokaj-hegyaljai, a Villány–Siklósi és a Pannonhalma–Sokoróaljai borvidéket képviselte.

Megjelent a mezőgazdaság precíziós fejlesztéseit támogató pályázati felhívás – Az Agrárminisztérium 100 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívását – közölte Nagy István agrárminiszter.

Közös Agrárpolitika: közeledtek az álláspontok – A közös agrárpolitikáról szóló tárgyalások eredményesek voltak, egyetértéshez vezettek-mondta el facebook videójában Lisszabonban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ott, ahol 14 éve aláírták a Lisszaboni megállapodást, lehetővé téve az Európai Parlament csatlakozását a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotáshoz.

Felértékelődik a mezőgazdasági önellátás szerepe – A fenntartható élelmezési rendszerek érdekében jelentősen felértékelődik a kutatás-fejlesztés szerepe, az országok önellátása, a helyi termékek és a rövid ellátási láncok kialakítása. Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése – emelte ki Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a FAO online eseményére küldött videóüzenetében.

Az Év Agrárembere díj elnyerése rang, de egyben felelősség is! – Az Év Agrárembere díj elismertjei olyan kiváló teljesítményt nyújtanak a hazai agrárium területén, amiért köszönet és elismerés illeti meg őket. A társadalomnak igenis meg kell őket ismernie, hogy mindnyájan tudjuk milyen áldozatos munkát végeznek a mezőgazdaságban dolgozók, hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter az Év Agrárembere kitüntető díj fővédnöke.

A mezőgazdaság zöld átállásának a kulcsa a digitalizáció – A mezőgazdaság egyik legkomolyabb kihívása a generációváltás. Miután a gazdálkodás komoly és hosszútávú elköteleződést igényel, a fiatalok számára a legmodernebb technológiákat bemutatva vonzóvá kell tenni a mezőgazdasági szakmát – mondta a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA) beharangozó sajtótájékoztatón Juhász Anikó.

AGRO7 – A hét agrárhírei – Rekordszámú látogatót vonzott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi Napok Mezőfalván, A Lidea innovációi is megérkeztek Magyarországra és Dr. Pálmai Ottó, Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese is elmondta, hogy mérhetetlenül büszke erre az elismerésre.

Kézműves kiválóságaink a Magyarország szörpje és Magyarország gyümölcsleve: Maglóczki málnaszörp és a Simon gyümölcs alma-homoktövis ital – Az Év Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka kitüntető díjak szervezői kifejezetten fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság, élelmiszerelőállítás szépségein keresztül bemutatni a termelői munka gyümölcsét. Ez a gondolat volt az elindítója a Kézműves Kiválóságok díjnak, melyet június 19-én az I. szobi Szörp és Gyümölcsfesztivál keretein belül adtak át.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook