Hírek

Közel 80 ezer gazda nem érvényesítette az igazolványát

Azon őstermelők, akik ezt nem tették meg, értékesítési tevékenységet nem végezhetnek.

Közel 80 ezer gazdálkodó nem érvényesítette igazolványát, nekik további tennivalójuk van. Nem érvényes és nem aktualizált adatokkal őstermelőként értékesítési tevékenységet nem lehet folytatni – olvasható a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


Jelenleg több mint 281 ezer őstermelőnek van érvényes igazolványa – fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

A március 20-i határidő miatt több mint 172 ezer gazdálkodó kereste fel falugazdászát annak érdekében, hogy az őstermelői igazolványát visszamenőlegesen érvényesítse.

Kevesebb, mint 80 ezer gazdálkodó nem érvényesítette igazolványát, nekik további tennivalójuk van.

Aki még nem érvényesítette igazolványát a 2019-es évre, az idén még megteheti. Március 20-át követően az értékesítési betétlap kiadásának napjától lesz az igazolvány érvényes, és válik a gazdálkodó újra őstermelővé.

Ha a gazdálkodó már egyáltalán nem végez őstermelői tevékenységet, akkor azt 15 napon belül be kell jelentenie, ez esetben az igazolvány érvénytelenítésére, bevonására van szükség.

Az őstermelői igazolványban szereplő személyes és az őstermelői tevékenységgel összefüggő valamennyi adat változását is 15 napon belül, illetve még az értékesítési tevékenység megkezdése előtt be kell jelentenie a gazdálkodónak. Ha erről megfeledkezik, akkor

az őstermelői tevékenység végzésétől két hónaptól akár két évig terjedően is eltilthatják az ellenőrző hatóságok.

Az igazolvány

  • érvényesítése,
  • módosítása és bevonása

személyesen, a bejelentett lakcím szerinti falugazdásznál kérelmezhető.

Az ügyintézés során az érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentumoknak és az őstermelő igazolványnak is rendelkezésre kell állnia, valamint közös igazolvány esetén az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük.

Az ügyfélszolgálati irodák címét és nyitvatartási idejét ide kattintva tekintheti meg.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook