Hírek

Kockázatos-e, ha az élelmiszer műanyaggal érintkezik?

Nyilvános konzultáció indítottak a műanyagokban fellelhető összetevőkről.

Létrehozva:

|

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található flatátok kockázatértékelési tervezetéről – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: Pixabay

A véleménytervezethez az EFSA "Élelmiszerrel érintkező anyagok, enzimek és élelmiszeripari segédanyagok" tudományos testülete (Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP) 50g/kg tolerálható napi beviteli értékeket határozott meg négy összetevő esetében:

  • dibutil-flatát,
  • butilbenzil-flatát,
  • dietil-hexil-ftalát és diizononil-ftalát.

A becslések alapján az európai fogyasztók kombinált táplálkozási expozíciója az említett négy vegyület esetében a meghatározott tolerálható napi beviteli érték kevesebb, mint negyede beleértve az érzékeny fogyasztói csoportokat és a legrosszabb eseteket.

közzétett anyaggal kapcsolatos véleményeket 2019. április 14-ig nyújthatják be.

További részleteket az EFSA oldalán olvashat.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook