Hírek
Kockázatos-e, ha az élelmiszer műanyaggal érintkezik?
Nyilvános konzultáció indítottak a műanyagokban fellelhető összetevőkről.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található flatátok kockázatértékelési tervezetéről – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
fotó: Pixabay
A véleménytervezethez az EFSA "Élelmiszerrel érintkező anyagok, enzimek és élelmiszeripari segédanyagok" tudományos testülete (Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP) 50g/kg tolerálható napi beviteli értékeket határozott meg négy összetevő esetében:
- dibutil-flatát,
- butilbenzil-flatát,
- dietil-hexil-ftalát és diizononil-ftalát.
A becslések alapján az európai fogyasztók kombinált táplálkozási expozíciója az említett négy vegyület esetében a meghatározott tolerálható napi beviteli érték kevesebb, mint negyede beleértve az érzékeny fogyasztói csoportokat és a legrosszabb eseteket.
A közzétett anyaggal kapcsolatos véleményeket 2019. április 14-ig nyújthatják be.
További részleteket az EFSA oldalán olvashat.
agrotrend.hu