Hírek

Kilátások a sütőiparban a búza minőségéről

A búza termesztése során meghatározó a választott fajta, a talaj összetétele, az időjárás, az agrotechnika, ezen belül a növényvédelem és az alkalmazott műtrágya. A 10°C körüli kifejezetten csapadékos május, a száraz ősz, a 0°C alatti enyhe hideg tél kedvezően hathat a kalászosok fejlődésére. A kedvező időjárási feltételek mellett, olyan búza termeszthető hazánkban, amely kitűnő a jó minőségű kenyérliszt előállításához.

Idén a meleg tél, a hűvösebb tavasz, majd a jelenlegi időjárás gondokat jelenthet a gazdák számára. Az elmúlt időszakban a csapadék mennyisége igen egyenlőtlenül alakult az országban. A nagy mennyiségű csapadék a búza megfelelő növekedésének kedvező, azonban negatív hatással lehet a búza minőségére.

Fotó: pixabay.com

A sok eső hatására a búzakalászok megdőltek és a meleggel együtt ez kedvező a gombák és a mikotoxinok elterjedésének. A megjelenő gombák, mikotoxinok jelentős problémát okozhatnak élelmiszerbiztonsági szempontból. A vizsgálatukra a hagyományos lassú és sokszor időigényes módszerekkel szemben ma már léteznek gyors eredményt adó üzemi körülmények között használható eszközök. Van olyan készülék, amely segítségével kevesebb, mint 8 perc alatt nagyszámú mérés végezhető el és alkalmas a dezoxinivalenol, a zearalenon, az aflatoxin, az ochratoxin, a trichotecén és a fumonizin mikotoxinok beazonosítására.

A búza elkezdett már kalászosodni és az érési folyamat kezdetén alakul ki a búzafehérje, majd később a különböző minőségű szénhidrát mennyisége. A szem fejlődési szakasza kezdetén a viaszérés elején, fontos, hogy a búza nedvességtartalma 20-22%, míg a teljes érés szakaszában 13-14% legyen. Ha a búza ezt követően van betakarítva, az úgy nevezett holtérés időszakában, a búza minősége romlik. A búza vízben nem oldódó fehérjéi azok a sikérfehérjék, amelyek a tésztakészítés során a felhasznált vizet megkötik és általa a tészta rugalmas és jól nyújtható lesz. A sikérképző fehérjék rossz aránya következtében a kenyér szerkezete megváltozhat. Az alacsony gliadin hatására a tészta bélzete keménnyé válhat, míg alacsony glutenin mennyiség hatására a tészta bélzete lágy lesz. A búza fehérje minősége NIR módszer segítségével gyorsan és egyszerűen mérhető.

A búzafehérjék mellett a keményítőnek is fontos szerepe van a tésztaszerkezet kialakításában. A búzában lévő keményítő a tésztakészítés során a hozzáadott vizet megköti és ezáltal megduzzad. A folyamat során azonban a búza keményítőtartalmát enzimek bontják. A búza felhasználása során fontos az enzimaktivitás jellemzése, hiszen az enzimtevékenység határozza meg a kenyér szerkezetének lazítottságát, milyenségét. A búza érési és betakarítási folyamataiban az enzimek működése igen aktív. A csapadékos időjárás hatására az enzimtevékenység aktivizálódik, míg a csapadékhiány következtében az enzimaktivitás lecsökken. A keményítőszemcsék bomlását a tészta reológiai tulajdonságaival az enzimaktivitást mutató amilolites állapottal jellemezhetjük. Az amiláz enzimek aktivitásának mérésére az esésszám szolgál. A búza esésszáma aszályos időszakban olyan kedvezőtlenül alacsony lehet, hogy az sütőipari célra alkalmatlanná válhat. A kisült kenyér bélzete tömör és száraz, a héja sötét lesz, valamint tárolás hatására a kenyér morzsálódóvá válik. A minőség alapján történő tárolás lehetőségének kialakítása miatt ez nagyon fontos.

A búza termesztése során rendkívül nehéz, hogy a legmegfelelőbb termesztési körülményeket biztosítsuk. Láthatjuk, hogy a kedvezőtlen időjárás gyengébb minőséget eredményezhet azonban fontos, hogy a legmegfelelőbb betakarítási időpont mellett kiválasszuk azokat a mérési módszereket, amelyek segítségével gyorsan minősíthetjük az aratni kívánt búzát, hiszen komoly gazdasági hatása lehet a gyengébb minőségű búzának.

Baráth Nikolett ­– Dr. Kovács Béla – Dr. Ungai Diána Kinga

Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertudományi Intézet

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

 

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés