Hírek

Kiadvány segíti a gyepterületeken történő gazdálkodást

A gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködését segíti a most megjelent, „Természetközeli Gazdálkodási Gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” című kiadvány.

Létrehozva:

|

A most megjelent kiadvány hozzásegíti az agrárgazdasági szereplőket: gazdálkodókat, falugazdászokat, szaktanácsadókat, a kifizető szervezetek szakembereit, valamint a természetvédelemben dolgozókat, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta el kedden Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Túzok Life projekt keretében megjelent kiadvány bemutatóján, Gödöllőn a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrző Központban – írja az Agrárminisztérium.

fotó: pxhere.com

A természeti rendszerek jó állapotának megőrzése nem csak természetvédelmi szakmai kérdés, hanem valamennyi ágazat stratégiai ügye. Számos publikáció, köztük a biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló IPBES globális jelentés is a biodiverzitás csökkenéséről, a természetvédelmi kihívásokról számol be.

Az agrárterületek természeti sokszínűségének megőrzése, és az ehhez szükséges fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatok elterjesztése a természetvédelem és az agrárium szereplőinek együttműködését igényli.

– A nemzeti park igazgatóságok munkatársai állandó terepi jelenlétükkel, szakmai iránymutatásukkal évtizedek óta folyamatosan segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék, milyen természetvédelmi indíttatás van az egyes előírások mögött. Ezt a munkát támogatja meg a most megjelent kiadvány, ami közérthetően összegzi és mutatja be a Natura gyepterületeken történő gazdálkodás alapvetéseit, szakmai hátterét – emelte ki Balczó Bertalan.

A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy a most megjelent hiánypótlónak számító kötet idővel sorozattá növi ki magát.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook