Hírek

Keltetőházban segítik a csukák nászát

A csukával kezdődött a halszaporítási szezon a Buzsáki Tógazdaságban. A keltetőházban március második felében kezdődik a munka, itt „születnek meg” a kihelyezésre szánt csukák.

Létrehozva:

|

A napsütéses órák számának növekedése beindítja a csukák szaporodási kedvét, erre segítenek rá a tógazdaságban kiválasztott példányok esetében. A megfelelő időben fejik le a szaporító anyagot, azaz az ikrát és a haltejet, majd keverik össze a későbbi sikeres szaporulat reményében – írja a Somogy megyei hírportál.

– A minap fejtük először az anyahalakat, a tervek szerint kétszázötvenezer előnevelt csukát helyezünk majd ki a Balatonba – mondta Fodor Ferenc. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója hozzátette:

bár a csukák képesek a természetes vízben is szaporodni, mesterséges körülmények között sikeresebben átvészelik a kezdeti, esendő életszakaszukat.

Az áprilisi kihelyezéskor 3-5 centis méretű halak már képesek saját táplálékigényük kielégítésére.

– Ebben az életszakaszban a kiscsukák étvágya olyannyira megnő, hogy saját fajtársaikat is bekebelezik

– tette hozzá Fodor Ferenc. – A falánk kis kannibálok extrém esetben képesek mindössze néhány nap alatt akár lefelezni az állományt, ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek a mesterséges körülményekből szűrés után mihamarabb a Balatonba, illetve egynyaras nevelésre a tógazdaságba helyezzék őket.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éves csukatelepítési kötelezettsége kétszázötven ezer darab, az ezen felüli mennyiséget tógazdaságaikban helyezik el vagy értékesítik a horgászszervezeteknek.

A csukára egyébként február elsejétől március 30-ig horgászati tilalom van.

Az előnevelt csukák ideális körülmények között az őszre meghaladják a 30 cm-es hosszt, jövőre pedig már fogható méretű halakká cseperednek. A ragadozóhal egyébként őshonos a Balatonban, a part menti nádasokban rejtőzködő életet folytat. A horgászok körében nagyon kedvelt. Mivel nagyon szálkás az éttermekben nem annyira kelendő, pedig egy jó konyhatechnikával nagyon ízletesen elkészíthető.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook