Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Jóváhagyták a lisztféreg élelmiszerkénti felhasználását

Ezelőtt egy évvel az ENSZ bejelentette, hogy a rovarok jelentik a jövő élelmiszereit, mivel nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, és szaporításuk nem támogatja a klímakatasztrófát. Finnországban már 2017-ben kezdtek rovarkenyeret árusítani, amely sokkal táplálóbb, mint a hagyományos kenyér, és állítólag ízben semmi különbség nem érezhető.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) januárban úgy határozott, hogy a lisztféreg önmagában és por-adalékanyagként vagyis liszt formájában egyaránt biztonságos emberi fogyasztásra.

A lisztféreg eddig csupán a halak vagy a teknősök tápláléka volt, de mostantól az Európai Bizottság jóváhagyta emberi táplálékként való felhasználását is. A lisztféreg az első rovar, amely megkapta ezt a státuszt Európában.

Fehérje, zsír és elegendő rost – ez lenne a kiegyensúlyozott étrend sikeres receptje. Meglepő módon ezek a tápanyagok megfelelő és kiegyensúlyozott mennyiségben megtalálhatóak a lisztférgekben. Így tehát mostantól az emberek is nyugodtan fogyaszthatják őket. Az Európai Bizottság zöld utat adott a tagállamoknak a lisztférgek felhasználásával készült élelmiszerek gyártására és forgalmazására.

“Európában vannak direkt olyan speciális gazdaságok, ahol emberi táplálkozásra alkalmas férgeket tenyésztenek, búzaliszttel vagy korpával táplálják őket. A lárvákat megpárolják, majd a kemencében dehidratálják, és előételként vagy kenyér, muffin, keksz vagy különböző péksütemények előállításához használják fel” – mondta Ștefan Turcu, az Európai Bizottság romániai képviselője.

A lisztférgen kívül további 11 rovar fogyasztásának jóváhagyása van előterjesztve. A projekt része az Európai Unió “a gazdaságtól a fogyasztóig” stratégiájának, amelynek révén az európai képviselők alternatívákat kínálnak egy fenntarthatóbb élelmiszer-rendszer számára. A világon valójában rovarok millióit fogyasztják a különböző társadalmak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság január óta engedélyezi a lisztférgek emberi fogyasztását, a következő hetekben pedig szupermarketekben is megtalálhatjuk őket.

agrotrend.hu / filantropikum.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés