Hírek

Jól fogynak a házi pálinkafőzők

Az elmúlt időszak jelentős költségnövekedései várhatóan a hazai pálinkafőzési kedvet is visszaveszik, így a minőségi párlatoknál akár még harminc-negyven százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen. Gazdag Attilával, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító elnökével ennek esélyeiről és a megoldásokról beszélgettünk.

A szakember már régen lefőzte a saját pálinkáját, ilyenkor pedig kóstolgatja a nyári időszakban elkészített párlatokat, amelyek nagy részét a cseresznye, a meggy és a kajszibarack teszi ki, ez utóbbinál kimondottan jó volt a tavalyi termés – írta a növényvédőszer.hu. Mint mondja, az otthoni pálinkafőzést mindenképpen befolyásolja az infláció. Mind a magánfőzőknek, mind pedig a bérfőzetőknek sem jó állapot ez, hiszen a bérfőzési díj – az energia árak miatt – egyértelműen magasabb lett, vagyis 1200 forint volt tavaly ilyenkor és most 2000 forintra változott, tehát 100 százalékos áremeléssel is lehet számolni. -Ez attól függ, hogy a főzde milyen technológiát használ: fatüzelésűt, gázost, vagy villanyt.

Ezeknek az ára más-más módon változott, tehát bérfőzdénként eltérőek az összegek, de ez igaz a magánfőzőkre is, hiszen ott is ugyanez a három megoldás található meg. A gyümölcsök ára sem lett olcsóbb, ezért akik maguknak megtermelik, azok nem hagynak fel a pálinkakészítéssel, hiszen maga pálinkafőzés azon kívül hogy egy értékteremtő dolog, valójában értékmentő is -mondta Gazdag Attila.

Vannak olyan magánfőzők, amelyek kipróbálják az újfajta, felkapott gyümölcsöket, vagy ha nem termett elegendő mennyiség, akkor kipótolják máshonnan – ez egy bevált szokás. Mivel tavaly magasabb áron lehetett ezeket beszerezni, ezért a gazdák meggondolják, hogy miből és mennyit készítenek, ezért a főzési kedvet ez alapvetően befolyásolja. Megjelent ebben a szektorban is a high technológia, de Gazdag Attila szerint nem ezen múlik a siker. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára sem lett olcsóbb, viszont a vásárlási kedv nem hagyott alább, mert több lett az olyan magánfőzde, ahol saját célra állítják majd elő azt a mennyiséget, amelyben örömüket lelik a tulajdonosok.

Az egyesület egyik nagyon fontos célja a minőségi pálinka készítésének és fogyasztásának népszerűsítése. Március közepén lesz a Pannónia Párlat Verseny, amelynek támogatója az Agrárminisztérium.

A pálinka készítése a hiedelmekkel ellentétben nem könnyű folyamat, hiszen sok függ az évjárattól. A tematikus kóstolások nagyon népszerűek, s ezeken sok mindent megtudhatnak erről a hivatásról a laikusok. A Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület nagyon sokat tesz azért, hogy megismerjék a fogyasztók ezt a hungarikumot és mint az elnök hozzátette: „megmutatjuk nekik a minőségi pálinkát, annak kóstolását, valamint a legújabb technológiákat, amelyek még kifinomultabbá tehetik ezt az italt. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés