Hírek
Így gyűjthető biztonságosan az erdei gomba
A gombavadászat jó móka, ráadásul a kiruccanás után remek vacsorát is rittyenthetünk a zsákmányból. Néhány aranyszabályt azonban nem árt szem előtt tartani, ha nem szeretnénk a csodás napot a kórházban zárni.
A Bakonyerdő Zrt. összeszedte a legfontosabb tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni, ha gombászni indulunk, ezek – egy kis kiegészítéssel – a következőek:
- Fontos, hogy legyen némi ismeretünk a leggyakoribb mérgező gombákról, például a gyilkos galócáról! Amelyik gombán a piros színt látod, az fontos jelzés arra, hogy nem érdemes leszedni, ilyen például a jól ismert légyölő galóca vagy a költői elnevezésű hánytató galambgomba. Komoly mérgezést okozhat még például a redős papsapkagomba, a sárga kénvirággomba, a vörhenyes őzlábgomba vagy a párducgalóca. Ha tudsz, szerezz egy gombahatározó könyvet, és vidd magaddal a gombavadászatra!
- Csak azt a gombát szedd le, amit biztosan ismersz! Ha meghatározás céljából vinnél magaddal gombát, azt teljes egészében húzd ki a földből, ne tisztogasd meg, és jól különítsd el a többitől! Csak 2-3 ilyen példányt vigyél magaddal, ne többet.
- Ne taposd el a nem ehető vagy mérgező gombákat sem. A gombák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, még a mérgezőek is. Erről itt olvashatsz.
- Ne dúld fel a gombák élőhelyét!
- A kukacos, öreg, megrágott, penészes, elázott, fagyott példányok is fontos szerepet tölthetnek be az élőhelyükön, mert spórák millióit tudják majd szétszórni, de a termőtestük más élőlények búvóhelyéül vagy táplálékául is szolgálhat. Ezeket se bántsd!
- A gombát sohasem szabad műanyag zacskóba vagy dobozba tenni, mert rövid idő alatt befülled és megromlik. Ezért érdemes természetes anyagból készült kosarat, vagy ha az nincs, papírzacskót, kartondobozt használni.
- Az étkezésre szánt gombákat óvatosan letisztogathatod, de vigyázz arra, hogy ne sértsd meg a határozó bélyegeket, mint a tönk töve, a bocskor, a burokmaradvány, mert ezek alapján később könnyebb beazonosítani a fajt.
- Törvény szerint személyenként naponta 2 kg gombát lehet elvinni az erdőből, ne szedj ennél többet!
- Ne kóstolgasd a nyers gombát! A gyilkos galócából akár egy falat is halálhoz vezethet.
- Minden esetben nézesd át a gombákat gombaszakellenőrrel! Általában azokon a piacokon, ahol árulnak vadon termő gombát, szakembert is találsz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában lévő, engedéllyel rendelkező szakellenőrök listáját ide kattintva találod a jobb oldali oszlopban. A gombaszakellenőrökkel rendelkező piacok listáját pedig itt éred el.
És hogy miért nagyon fontos, hogy minden esetben bevizsgáltassuk a gombát, arra jó példa az a kép, amit a napokban osztott meg egy szakellenőr, aki egy ellenőrzésre bevitt kosárnyi gomba között három gyilkos galócát is talált.
A gombákkal kapcsolatban számos tévhit él a közvélekedésben. Az például csak babona, hogy a mérgező gombák rossz ízűek és szagúak, ahogyan az is, hogy húsuk elszíneződik, ha belevágunk, vagy hogy főzéssel minden esetben ártalmatlanítani lehet őket – hívja fel a figyelmet a Nébih az oldalán. Ha a piacon vásárolunk, csak olyan helyen tegyük ezt, ahol az árusnak engedélye van erre a tevékenységre, házalótól, zugárustól ne vegyünk gombát!
A leszedett gombát érdemes már a gyűjtés napján felhasználni vagy rövid ideig jól szellőző, hűvös helyen tárolni, egy rétegben kiterítve. Az elkészített étel szintén könnyen romlik, mivel a magas víz- és fehérjetartalom miatt jól szaporodnak benne a baktériumok, ezért nem szabad másnapig, pláne még tovább tárolni a hűtőszekrényben sem. Fagyasztás esetén érdemes nagyon odafigyelni az általános konyhahigiénés szabályok betartására!
Fotó: wikimedia
Tartsuk szem előtt, hogy az ehető gombák is megterhelhetik az emésztőrendszert, azért egyszerre nagy mennyiséget nem ajánlott belőlük fogyasztani. Az idősek, a gyerekek és a betegek számára nem javasolt a gombafogyasztás.
Vannak olyan gombák, például az őzlábgomba, amelyek tönkje nem emészthető, mások akkor okoznak tünetet, ha alkohollal együtt fogyasztjuk őket, ilyen például az illatos pereszke vagy a kerti tintagomba, megint mások, mint a piruló galóca, akkor lesz ehető, ha megfelelő ideig főzzük. A gombaszakellenőr az adott faj helyes felhasználásával kapcsolatban is tud tanácsot adni.
A gombamérgezés tünetei akár már 15 perc után jelentkezhetnek, de például gyilkos galóca fogyasztása esetén csak 8-24 óra múlva leszünk rosszul. Ha hányás, hasmenés, izzadás, szapora pulzus, láz, szédülés, idegrendszeri tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt!
agrotrend.hu / Turista Magazin