Hírek

Határozott és egységes NEM a „lopakodó jogalkotásra”

Habár a közös agrárpolitika vonatkozásában felpörgött az EU jogalkotása, a bizottság a vidékfejlesztési források egy részét továbbra is a migrációra kívánja felhasználni.

Az agrárium további fejlõdésére, a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak jövõbeni biztosítására stratégiai keretmegállapodást kötött csütörtökön a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz). A dokumentumot Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter, Gyõrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke írta alá. 

Jakab István, Fazekas Sándor és Gyõrffy Balázs az aláírást követõen – fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Fazekas Sándor elmondta, a közös agrárpolitika vonatkozásában felpörgött az EU jogalkotása, folyamatban van a közös pénzügyi keret elõkészítése is. 
– Nekünk elemi feladatunk, hogy a magyar gazdák érdekeit képviseljük az EU-ban és itthon, azt, hogy ne vonják el más feladatokra a forrásokat, amelyekbõl eddig a gazdák részesültek – mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy

a bizottság a vidékfejlesztési források egy részét a migrációra kívánja felhasználni.

– A magyar mezõgazdaság talpra állt, az élelmiszergazdaságban mintegy 70 ezer új munkahely jött létre, ennek alapját pedig a magyar agrárpolitika, a nemzeti, illetve a közös agrárpolitika támogatásai jelentik – mondta. A tárcavezetõ szerint ezeket kell megvédeni, hogy megfelelõ finanszírozás legyen továbbra is. Hozzátette, ez a vásárlók érdeke is, akik jó minõségû élelmiszereket akarnak vásárolni, méltányos áron. Ezért is fontos, hogy a következõ idõszakban a megállapodásban részt vevõk sikeresen képviseljék a magyar gazdák érdekeit, az általuk elért eredményekre támaszkodva – mondta. 

Gyõrffy Balázs: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a KAP célrendszere megmaradjon – fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

A NAK elnöke szerint kézzelfogható a migrációs költségek KAP rovására történõ finanszírozásának a veszélye. Errõl már volt szó a most futó közös agrárpolitikai költségvetés féléves felülvizsgálatakor is, de akkor meg tudták akadályozni – mondta. Úgy vélekedett, ugyanarra a határozott és egységes állásfoglalásra van szükség, amivel az elõzõ támadást vissza tudták verni. 

Kitért arra is, hogy az EU-ban magas az élelmiszerbiztonság szintje, óriási elvárások vannak a gazdákkal, élelmiszerfeldolgozókkal szemben.

A közös agrárpolitika azt a célt szolgálja, hogy a szabályozásból fakadó többletköltségeket, termeléskorlátozó eszközöket részben, egészben ellensúlyozza, kompenzálja. 

Kifejtette: abban érdekeltek, hogy a magyar termelõk egy jó gazdálkodási környezetben, megfelelõ támogatási viszonyok között, jó minõségû élelmiszereket tudjanak elõállítani, magas élelmiszerbiztonság mellett. A kormánnyal együttmûködve, szeretnék ezeket az értékeket megóvni – mondta.

Jakab István: a megoldás módjában van jelentõs különbség – fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Jakab István elmondta, egyetértenek a bizottság azon javaslatával, hogy maradjon meg a közös agrárpolitika, váljanak versenyképesebbé az európai uniós gazdák, segítsék a fiatal gazdákat. A Magosz elnöke kijelentette: határozottan visszautasítják a "lopakodó jogalkotást", azt, hogy a gazdák felzárkóztatását szolgáló uniós forrásokat "migránsellátásra használják". 

Találják meg a módját annak, hogy a Brexit után legyen elegendõ uniós forrás a közös agrárpolitika,

fõleg az egyes pillér finanszírozásához, növeljék a befizetéseket, amit Magyarország kész megtenni – mondta.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés