Hírek

Hal: sóban sütve szaftosan, omlósan

Ha igazán finom sült halat szeretnénk, omlósat, szaftosat, amiben minden aroma és illat megmarad, akkor a sóban sült módszert érdemes választani. Sokan idegenkednek tőle, de nem kell attól tartani, hogy sós lesz! Persze nem mindegy, milyen halat és hogyan sütünk ezzel az ősi módszerrel!

Az egyik legrégibb sütési módozat a sóban vagy agyagban sült hal. Feltehetően azért találták ki eleink, mert a nyílt tűzön gyorsan kiszáradt a halhús, így be kellett csomagolni valamibe. A tavak, folyók szélén található agyagos sár, illetve a tengerpartok mentén magától értetődő só ideális volt ehhez. Az alul-felül alaposan beborított halak a sülés közben szinte minden szaftjukat megtartották, a hasüregbe pakolt fűszerek pedig a halhúst finoman ízesítették.

Ma már kapható sütőzacskó, ami elvileg ugyanezt a feladatot látná el, meglehetősen népszerű is, de őszintén szólva valahogy sokkal természetesebbnek és barátibbnak tűnik egy kiló só, mint egy plasztikzacskó. Igaz, csak az egész halakhoz ajánlott, ahol a halhúst védi a bőr, a halfilékkel, halszeletekkel nem működik, de pisztránghoz, kisebb lazacpisztránghoz, süllőhöz, aranydurbincshoz nagyon izgalmas megoldás, ha a sóban való sütést választjuk, és egy csepp olaj, zsiradék sem kell hozzá!

A teendőnk csupán annyi, hogy a hal belsejébe, hasüregébe néhány karika citromot, zöldfűszert és kis sót tegyünk, majd sóágyra fektessük, megszórjuk bőségesen sóval, hogy mindenhol ellepje, majd a sütőbe tolva megsüssük. Ha gyakran eszünk halat, akkor a sót nem is kell kidobnunk: újra használhatjuk, de csakis hasonló módon: halas sóval nem lesz sikerünk nem halas fogás esetén.

Fontos tudnunk a sütési hőt és időt, hiszen nem túl egyszerű a só alatt csekkolni a hal állapotát. Négy darab egyszemélyes halhoz – pisztráng, kisebb aranydurbincs – másfél kiló sóval alul-felül 200 fokon 35 perc az ideális sütési idő.

Tálaláskor a halat egyszerűen csak kiemeljük a sóból, ha a só a gőztől összeállna, akkor kés fokával megkopogtatjuk, majd ezután kivesszük a halat. A bőre könnyen lejön, de ezt már mindenkinek saját dolga a tányéron!

Még több karácsonyi recept a cookta.hu oldalon!

agrotrend.hu / cookta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés