Hírek

„Hal helyett hálót” adományoznak a falvaknak

Több millió forint értékű zöldség vetőmagot osztottak ki az elmúlt hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában.

Létrehozva:

|

Foto123RF

A sikerrel pályázó önkormányzatok és civil szervezetek hátrányos helyzetű embereket, nagycsaládosokat, több helyen fogyatékkal élőket vonnak be. A megtermelt zöldségeket nekik, és a térségükben élő nehéz sorsú embereknek adják. Összesen ötvenkét település érintett a programban, köztük két Tolna megyei, Nagyszokoly és Pincehely.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalat egyebek mellett káposzta, zöldborsó, burgonya, hagyma, paradicsom, paprika, cukkini vetőmagokat ajánlott fel, a kedvezményezettek így mintegy száz hektáron tudnak dolgozni a következő hónapokban. Az ügyvezető kiemelte, hogy az Élelmiszerlavina „hal helyett hálót ad”, hiszen egyrészt összefogásra ösztönzi a közösségeket, másrészt parlagon heverő területeken kezdenek el újra kiskerti termesztést folytatni. A tapasztalatuk az, hogy a résztvevők megtanulják és sok esetben otthonukban is újrakezdik a kertészkedést, amely nagyon fontos lépése a vidék felzárkóztatásának.

Fekete Gábor, Pincehely polgármestere elmondta, hogy többek között burgonyát, csemege kukoricát, paprikát, paradicsomot tudtak elültetni a támogatás révén. A gondozási központtal közösen, közösségi összefogással vetettek, illetve gondozzák a növényeket. A terményeket ősszel osztják majd szét a szociális bizottság döntése alapján.

Az Élelmiszerlavina 2008 és 2015 között már százhúszezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több tízezer embert vontak be a pályázók –  tette hozzá Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Kiemelte: a program az elmúlt években ismert és elismert társadalmi célú kezdeményezéssé vált.

agrotrend.hu/teol

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook