Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Gyönyörű tűzgömböket láthatunk az éjjeli égbolton

November első felében is láthatunk hullócsillagokat, melyek egy része a Tauridák meteorrajnak, másik része pedig a Leonidáknak köszönhető.

A következő éjszakákon a felhőborítottság és a ködképződés mértékétől függően több taurida meteort is láthatunk elégni a földi légkörben. Éjszakánként 2-3 nagyon fényes tűzgömböt is megfigyelhetünk – írja az idokep.hu.

A Tauridák maximuma november 5-e, ekkor az éjszakai órákban akár öt fényes tűzgömböt is láthatunk a sok hullócsillag között. A taurida meteorok rendkívül fényesek, így még a Hold fénye sem lesz igazán zavaró tényező megfigyelésükben.

Fotó: MTI

Idén a szokásosnál akár több tauridát is láthatunk, ugyanis a Föld keresztezi a szabályos pályát felvett törmelékcsomó útját, mely a Jupiter gravitációjának hatására jött létre. A Tauridák nagy fényességűek, mozgásuk közepesen lassú, színük pedig élénk zöld, melyek után általában megfigyelhető füstnyom is. Útjuk gyakran robbanásszerű villanással ér véget.

November 6-tól már a Leonidák is megjelenhetnek az éjszakai égbolton. Ezek gyors mozgású meteorok, melyek általában az éjszakák második felében láthatóak. Emellett az Orionidák meteorjait is megfigyelhetjük a következő hetekben, melyek szintén gyors mozgású meteorok.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés