Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Bankszövetség: ez így nem lesz jó

Magasak a banki terhek, a kis- és közepes vállalkozásokra is kiterjesztett kamatstop tovább torzítja a piacot, a szerződéses viszonyokba való utólagos beavatkozás bizonytalanságot teremt, ez pedig már elérte a kritikus szintet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese.

A bankok alapvető érdeke, hogy az ügyfeleik – legyenek magánszemélyek vagy vállalkozások – fizetőképessége fennmaradjon és teljesíteni tudják a szerződéses kötelezettségeiket és fejlődni tudjanak – mondta az InfoRádióban Sütő Ágnes.

A Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese szerint a bankok a válság során eddig is célzottan segítették a rászoruló ügyfeleket és továbbra is partnerek minden erre irányuló méltányos és arányos megoldás kialakításában. A gond az, hogy a bankok szerint a kamatstop jelenlegi formájában se nem arányos, se nem célirányos.

Fotó: Getty Images

A főtitkárhelyettes úgy érvelt, hogy a bankszektornak érdemi alaptevékenysége a gazdaság folyamatos hitelezésre, ezért a mostani válsághoz hasonló esetekben különösen fontos, hogy a szektor hitelezési képessége ne sérüljön.

A stabil jogszabályi feltételek mellett kiszámítható piaci viszonyok között működő bankrendszer az immunrendszerhez hasonlóan segíti megőrizni a gazdaság egészséges működését, de ez a képlet fordítva is igaz, a jogbizonytalanság torz piaci viszonyokat és szűkülő hitelezési képességeket eredményez, ami a bankrendszer gazdaságvédő és gazdaságerősítő képességét nagymértékben gyengíti – állapította meg az interjúban Sütő Ágnes.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy "a banki terhek ilyen magas szintje és a szerződéses viszonyokba való utólagos beavatkozás okozta bizonytalanság mostanra elérte azt a kritikus szintet, aminek nem lehet más eredménye, mint a lakossági és vállalati hitelezési aktivitás jelentős visszaesése. Bíznak abban, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége erős lesz és "fennmarad". Azt azonban kiemelte, hogy "csak a célzott intézkedések jelentenek hatékony gazdaság támogatást, és az általános eszközök fokozatos kivezetése tudja elősegíteni a fogyasztók és a vállalatok alkalmazkodóképességét és a valódi piaci működést".

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés