Hírek

Generációváltás az agráriumban: teljes ágazati összefogásra van szükség

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan tud végbemenni sikeresen a generációváltás. Az ágazat versenyképességének megőrzése és fejlesztése érdekében szükséges lépésekről Németh Szabolcs, a Corvinus Agribusiness Diákszervezet elnöke beszélt az AGROmashEXPO keretében megrendezett IX. Agrármarketing és Médianapon.

A hazai agráriumnak igen nagy szüksége van a vérfrissítésre, hiszen a jelenleg a mezőgazdaság a leginkább elöregedett ágazat hazánkban. Míg a gazdálkodók 31%-a 65 év feletti, addig a 35 év alatti gazdálkodók aránya csupán 6% az ágazatban. Emellett alacsony a megfelelő végzettséggel rendelkező gazdálkodók aránya is: középfokú végzettséggel 10%-uk, felsőfokú végzettséggel pedig csupán 3,4%-uk rendelkezik.

Ezen azért is szükséges változtatni, hiszen elengedhetetlen az új, magas szakértelmet igénylő technológiák alkalmazása a versenyképesség megőrzésének érdekében.

Németh Szabolcs: Magasan képzett szakemberekre van szükség az agráriumban – fotó: agrotrend.hu

– Hatékonyan meg kell szólítani a fiatalokat és bemutatni számukra a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket – mondta Németh Szabolcs elnök. 

E cél elérését tűzte zászlóshajójára a Corvinus Agribusiness Diákszervezet, amely olyan agrárterületen tanuló egyetemi hallgatókból álló szervezet, akik öntevékeny módon igyekeznek szélesíteni az agrármérnök hallgatók szakmai tudását. Céljuk az egyetemen tanultak bemutatása a gyakorlatban, tagjaik megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal, illetve az agráriumban való elhelyezkedés népszerűsítése a fiatalok körében.

Célkitűzésünk, hogy a tagjaink közül kikerülő jövőbeli szakemberek aktívan hozzájárulhassanak a magyar vidék és hazánk mezőgazdaságának fejlődéséhez.”

Ennek érdekében a hallgatók fejlődését rendszeres szakmai előadásokkal, kurzusokkal, valamint tanulmányutakkal segítik elő. Emellett a közeljövőben induló programjuk keretében a középiskolások körében kívánják népszerűsíteni az agráriumban való elhelyezkedést. Ezen kívül nemrégiben agrárszakmai konferenciát is rendeztek a Magyar Államkincstár Színháztermében, mellyel a fiatalokat kívánták megszólítani és bevonni őket a szakmai életbe, ezáltal a rendezvény keretében egy olyan fórumot létrehozni, amely összeköti a jövőbeli és a már tapasztalt, a szakmában tevékenykedő agrárszakembereket.

Németh Szabolcs kiemelte:

a fiatalok hatékony megszólításához és az ágazat népszerűsítéséhez teljes ágazati összefogásra van szükség, melyben minden piaci szereplőnek részt kell vennie.

A mezgazdasági területen tanulóknak pedig perspektívát kell mutatni még az iskolai évek alatt, hiszen igen magas, 68% azok aránya, akik agrártanulmányaikat befejezve nem az ágazatban helyezkednek el. Ezért az ágazat szereplőinek még az egyetemi évek alatt együtt kell működnie a diáksággal és az őket képviselő szervezetekkel, hogy felhívják a figyelmüket a mezőgazdasági pályákban rejlő karrierlehetőségre.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés