Hírek

FM: lezárulnak a földárverések

A kormány lezárja a földárveréseket és az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot – ezt tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet Földművelésügyi Minisztérium a parlament elé terjeszt. Mintegy 30 ezer magyar gazdát segített a földhöz jutásban a „Földet a gazdáknak program”

A minisztérium közleményében írja: A „Földet a gazdáknak programot” azért indította a kormány, hogy a föld azé legyen, aki megmûveli, vagyis a helyben lakó magyar gazdáké. A program szorosan hozzájárult ahhoz a kormányzati célhoz is, hogy a családi, kis és középbirtokok aránya jelentõsen növekedjen a nagybirtokokkal szemben, a korábbi 50:50%-os arányról 80:20% arányra.

A „Földet a gazdáknak program” keretében bonyolított nyilvános árverések útján minden harmadik magyar gazda – mintegy 30 ezer földmûves – juthat piaci áron földtulajdonhoz, köztük több mint 1200 fiatal gazdálkodó. A 290 ezer hektár meghirdetett földterület közel 70%-a, így talál gazdára. A nem értékesített földek az állam tulajdonában maradnak. Az árverési vevõk 99 %-a 150 hektár alatti területre licitált sikeresen, ez több mint 8600 földterültet érint, az árverési vevõk 65 %-a 50 hektár alatt, 50 %-a pedig 20 hektár alatti földtulajdonra licitált, és mindössze 9 % az, aki több, mint 100 hektár feletti földtulajdont szerezhet. A gazdák tisztességes piaci áron – 1,4 millió Ft/hektár átlagáron – a 2015-ös évi országos termõföld átlagárnak közel a duplájáért vásárolták meg a földet – tájékoztatott a szaktárca.

A törvényjavaslatok értelmében a kormány lezárja a földárverési eljárásokat, de a „Földet a gazdáknak programon” belül a 3 hektár alatti földek értékesítése és a haszonbérbe adások tovább folytatódnak.

A földárverésekbõl az államnak mintegy 270 milliárd forint bevétele származik, amelyet a kormány a baloldal által felhalmozott államadósság csökkentésére fordít – áll a közleményben, mely szerint: a magyar államadósság a balliberális kormányzás alatt a GDP 53 %-ról 82%-ra nõtt. A polgári kormányzás óta az államadósság csökkenõ pályán van, a devizaadóság aránya 52%-ról 30% közelébe csökkent, és az a cél, hogy az államadósság 2019-re 70 százalék süllyedjen.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook