Hírek

Ezért pusztulnak a delfinek a francia partoknál

A szakértők szerint a legtöbben halászhálókba gabalyodnak.

Létrehozva:

|

Az állatvédők azért kampányolnak, hogy tiltsák be a halászatot Franciaország nyugati partjainak azon területén, ahol a delfinek a legnagyobb veszélyben vannak: januárban rekord számban mosott partra a víz elpusztult állatokat az ország atlanti partvidékén – írja a The Guardian.

A La Rochelle-i Egyetemhez tartozó Pelagis tengeri emlős és madár-megfigyelőközpontjának tudósai 370 elpusztult delfint regisztráltak, amelyeket a Gascognei-öböl mentén találtak december 1. és január 25. között. "Kétségtelen, hogy a legtöbbjük halálát az okozta, hogy belegabalyodtak a halászhálókba: ez már a kilencvenes évek óta így van" – fogalmaztak a Pelagis szakemberei.

Fotó: pixabay.com

Ez csak a jéghegy csúcsa

Bár nagyon magas számban találtak elhullott állatokat, úgy vélik, még ez is csak a jéghegy csúcsa lehet, a valóságban jóval több delfin pusztul el a hálók miatt. "A helyzet aggasztó, és nem csak a francia partokon tapasztalható" – tették hozzá.

Az elhullott állatok számát, valamint pusztulásuk legvalószínűbb okát azt követően hozta nyilvánosságra a Pelagis, hogy a Sea Shepherd France tengervédelmi csoport fotókat tett közzé egy homofób üzenettel telefirkált, megcsonkított delfin testéről, amelyet egy franciaországi strandon, Sables d'Olonne-nál mosott partra a víz. "Ez a halászat legrosszabb arca: semmi tisztelet az élők iránt, semmi szeretet a tenger iránt, amely eltartja őket. Azok, akik ezt a delfint kegyetlenül megcsonkították, nem méltók arra, hogy halásszanak" – közölte a Sea Shepherd France.

Hét éve mutatkozik meg számszerűsíthetően is a probléma

Tavaly 669 elpusztult delfint találtak a francia partokon, a legtöbbet december közepe és április eleje között, a szürke tőkehal és tengeri sügér halászati szezonjában. Olivier van Canneyt, a Pelagis megfigyelésért felelős vezetője szerint a delfinek kiugró mennyiségű pusztulása 2016 óta visszatérő és nagyon magas számokkal járó probléma, ami a télen különösen korán kezdődött. Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France igazgatója szerint ennél sokkal több állat pusztul el, de legtöbbjük teste elsüllyed a vízben.

"Sürgősen le kell zárni bizonyos övezeteket a halászhajók előtt bizonyos időszakokban. Ezt folyamatosan kérjük, de a halászati lobbi erős Franciaországban, a kormány így elutasít minket. Ez rendkívül frusztráló. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megmutatjuk a halott és megcsonkított delfineket a helyi lakosoknak és a sajtónak, és felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mi történik" – mondta el.

Nem akarják betiltani a halászatot

A 180-200 ezres delfinpopuláción belüli valós halálozást 11 ezer példányra teszi a szervezet, amely most halászhajókat követ és filmre veszi a delfinek hálóba gabalyodását.

"A célunk nem az, hogy a halászatot teljesen leállítsuk, csak bizonyos övezetekben és bizonyos időszakra szeretnénk korlátot szabni – amellett, hogy a halászokat kompenzálják ezen területek elkerüléséért. Középtávon a halászati módszerek teljes felülvizsgálatára van szükség. A kormánynak felelőssége van a veszélyeztetett fajok védelmében" – mondja Essemlali, aki szerint a fenyegetés valós és jelen idejű. Mire már szemmel láthatóvá válik a pusztulás hatása a populációban, késő lesz lépni.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook