Hírek

Életveszélyes anyagokat találtak az egyik kedvenc csokimárkánkban

A Consumer Reports új tanulmánya szerint a népszerű étcsokoládé-márkák az egészségre potenciálisan veszélyes nehézfémeket tartalmazhatnak.

A fogyasztói érdekvédő nonprofit szervezet tudósai 28 ismert étcsokoládé-fajtában vizsgálták a nehézfémek mennyiségét, és mindegyikben kimutatták az ólmot és a kadmiumot.

csokoládétáblák közül 23 esetében már napi 28 gramm elfogyasztása is meghaladná a közegészségügyi kutatók által ajánlott szintet legalább az egyik fém esetében. Öt tábla csokoládéban mind az ólom, mind a kadmium szintje meghaladta a megengedettet értéket. A vizsgált márkák között a legnépszerűbb csokoládégyártók, köztük a Lindt, a Trader Joe’s és a Hershey’s is szerepeltek – írja az Independent.

A Consumer Reports élelmiszer-biztonsági kutatója elmondta, hogy az említett fémek fogyasztásának egészségkárosító hatása lehet, és a várandós nőkre és a kisgyermekekre nézve a legkockázatosabb, mivel hatással lehet az agy fejlődésére.

Az egyébként egészséges felnőtteknél a nehézfémeknek való tartós kitettség idegrendszeri problémákhoz, magas vérnyomáshoz, az immunrendszer legyengüléséhez, vesekárosodáshoz és reprodukciós problémákhoz vezethet, de lényegében

MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA VANNAK KOCKÁZATOK.

28 csokoládémárkából öt bizonyult biztonságosnak

csokoládémárkák közül öt tartalmaz biztonságos kadmium- és ólomszintet, ami azt mutatja, hogy a vállalatoknak van lehetőségük olyan termékeket előállítani, amelyekben kisebb mennyiségű nehézfém van, és amik ezért a fogyasztók számára biztonságosabban élvezhetők.

Fotó: wikimedia

A kockázat meghatározásakor a Consumer Reports a Kaliforniában megengedett maximális dózisszintet használta, amely 0,5 mikrogramm ólomból és 4,1 mikrogramm kadmiumból áll.

Öt fajtában találtak többletólmot és -kadmiumot: a Theo’s organikus tiszta ét- és organikus extra sötét csokoládéja, a Green and Black organikus sötét, a Trader Joe’s étcsokoládéja és a Lily’s rendkívül sötét étcsokoládéja. A Hershey’s különleges sötét, enyhén édes csokoládéja a Kaliforniában ajánlott ólombevitel 265 százalékát tartalmazta. A Lindt kiváló étcsokoládéja 166 százalékkal haladta meg a Kaliforniában megengedett értéket.

A Lindt & Sprüngli csoport szóvivője elmondta, hogy az édességgyártó cég számára az élelmiszer-biztonság a legfontosabb. A National Confectioners Association szóvivője, Christopher Gindlesperger azt állította, hogy a tanulmányban hivatkozott csokoládétermékek megfeleltek a minőségi és biztonsági követelményeknek. Kiemelte, hogy egy 2018-ban végzett vizsgálat megállapította, hogy a kakaóbab termőtalajából adódóan természetesen előfordul kadmium és ólom a kakaóban és a csokoládéban.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés