Hírek

Élelmiszer-előállítói fókuszban a fenntarthatóság

A fenntarthatósággal kapcsolatban sokféle információ kering világszerte, sokszor kiragadva egy-egy fókuszterületet.

Ahhoz, hogy a fenntarthatóság témakörét jól megérthessük komplexebben kell magára a fogalomra gondolni, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

1. ábra A fenntarthatóság fő pillérei

Az 1. ábrán látható, hogy a fenntarthatóságnak 3 fő pillére van, amelyek egymásra is hatással vannak: környezetmunkavállalók és társadalom. Az élelmiszeripar vertikális összekapcsolódásai miatt a környezeti pillérre hat legnagyobb mértékben, ennek megfelelően itt található több tényező, amellyel fontos és érdemes foglalkozni.

Környezeti pillér

Az egyik ilyen szempont a klímavédelem kérdésköre. A klímaváltozás égető és egyre sürgetőbb probléma, amelyre meg kellene találni a helyes választ globálisan és a vállalkozások szintjén is. Az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok kibocsátásáért európai viszonylatban 30%-ban felelős. Érdemes lenne vállalati szinteken pl. klímavédelmi munkacsoportokat alakítani, amelyek feladata lenne, a stratégia összeállítása, feltérképezése, a kibocsátáscsökkentési irányok meghatározása stb. Számos területet érdemes még figyelembe venni az üvegházhatású gázok csökkentését illetően, mint például a céges létesítmények, járművek, a dolgozók utaztatása, a vásárolt energia, fűtés/hűtés, gőz és elektromosság felhasználása, és a berendezések energiaigénye.

Az élelmiszeripar legtöbb termékpályája nagy energiaigényű technológiára épül (hűtés, fagyasztás, hőkezelés, pörkölés, aszalás, szárítás, bepárlás stb.). Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért legnagyobb mértékben az iparágak földgáz- és villamosenergia-felhasználása okolható. Az energia minél hatékonyabb felhasználását mind a jelenlegi gazdasági helyzet, mind a környezetünk védelme, és a jogszabályi előírásnak való megfelelés is indokolja. Ahhoz, hogy ezeknek a kívánalmaknak az adott vállalkozás eleget tudjon tenni érdemes energetikai auditot végeztetni, amelynek eredménye alapján érdemes a technológiai és energetikai fejlesztéseket célzottabban tervezni.

A klímavédelem támogatásához a másik nélkülözhetetlen rendszer a körforgásos gazdaság megvalósítása az élelmiszeriparon belül is. A bolygónk kapacitásai végesek, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy az erőforrásokat ne pazaroljuk el. Az anyagfelhasználás mellett jelentős mennyiségű hulladéktermelés is történik, amivel mindenképpen számolnunk kell (2.ábra). A megtermelt élelmiszereink közel 1/3 lesz hulladék.

A körforgás megvalósításával azt szeretnénk elérni, hogy egyrészt minimalizáljuk azokat az anyagokat és hulladékokat, amelyek nem megújulók, amennyiben megoldható visszaforgassuk őket, és mindezt úgy tegyük, hogy már a termékek tervezésénél is figyelembe vesszük a termékek és a csomagolások környezetre gyakorolt hatását.

2. ábra Az anyaghasználat és a hulladékok csökkentésének területei

A 2. ábra megmutatja, hogy melyek azok a területek az anyagfelhasználás és a hulladékok esetén, amelyeket érdemes átgondolni, hogy hol és milyen mértékben tudunk csökkenteni és hogyan tudjuk megvalósítani ezekben az esetekben a körforgást.

A környezeti pilléren belül egyre nagyobb szerepet kap a vízvédelem, amely magában foglalja a felszín alatti vizeket és azok optimális felhasználását a különböző technológiai folyamatok során, illetve a keletkező szennyvíz mennyiségének csökkentése mellett a lehető legnagyobb mértékű visszaforgatását és a keletkező szennyvíziszap újrahasznosíthatóságát.

Munkavállalói pillér

A fenntarthatóság másik nagyon fontos pillére a munkavállalók, ezen belül a munkakörnyezetük és egészségük kérdésköre. A cél a munkavállalók elégedettségének növelése, a fluktuáció csökkentése, a versenyképes fizetés, megfelelő utánpótlás biztosítása, valamint a szakmai és egyéb képzési lehetőségek nyújtása. Fontos a munkavállalók egészsége és biztonsága az adott munkakörnyezetben. Mindenképpen biztosítani kell a fejlődés és előrelépés lehetőségét.

Társadalmi pillér

A harmadik pillér a társadalom. Az adott vállalkozásnak figyelembe kell venni, hogy mind szellemisége mind a vállalkozás környezete a társadalom hasznára váljon. Fontos, hogy az adott vállalkozások a helyi lakosokkal kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljanak, az esetlegesen felmerülő problémák (zaj, fény, illat stb.) esetén pedig a vállalkozás gyorsan, hatékonyan és korrekten igyekezzen a problémát kezelni.

Emellett a hazai gazdaságok erősítése is fontos feladat, ebben a pillérben a cél, hogy az alapanyag a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásból származzon. Ez több problémát is generál, amit ezen cikkünkben részletesen nem tárgyalunk, de a jövőben kitérünk majd rá. A cél, hogy minél inkább hazai alapanyagokból, minél jobb minőségű élelmiszerek gyártása történjen, figyelembe véve az egészséges táplálkozás paramétereit, valamint a vállalatok etikus működése is egyre fontosabbá váljon és egyre nagyobb hangsúlyt kapjon.

Összeségében a fenntarthatóság nagyon komplexen körbejárja azokat a témaköröket és szempontokat, amelyeket egy vállalkozásnak figyelembe kell vennie, hogy a lehető legnagyobb mértékben feltérképezze a környezetre, a munkavállalókra és a társadalomra gyakorolt hatását. A fogyasztókért folytatott verseny a jövőben már nem csupán a termékekkel valósul meg, hanem azokkal a vállalásokkal is, amelyeket egy-egy előállító a fenntartható működésével kapcsolatban tesz. Ahhoz, hogy ezek feltételrendszerét és a vele járó kötelezettségeket vállalni lehessen, jelentős változtatásokat kell eszközölni mind az üzemen belül, mind a kapcsolatrendszer tekintetében. A vállalások felméréséhez feltáró cikksorozattal szeretnénk hozzájárulni.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés