Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Eldurvult az ipari termelői árak növekedése

A KSH bőven két számjegyű adatokat közölt csütörtök reggel.

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek – írta meg az Infostart. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után – ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi árak éves emelkedése 4,6 százalékponttal, az exportáraké 2,5 százalékponttal volt magasabb az előző havinál.

Fotó: pixabay.com

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek. Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 53,0 százalékos volt a drágulás éves üteme.

Exportban a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 206,1 százalékos volt a drágulás. Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítési árak 15,7, az exportértékesítési árak 11,2, az ipari termelői árak összességében 12,8 százalékkal nőttek.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés