Hírek

Egyre több település nyeri el a natúrpark rangot

Nagy István agrárminiszter indítványára natúrpark rangot kapott egy több település övezte természetes tájegység, Hajós mellett.

Létrehozva:

|

Az immáron Õrjeg és Szõlõhegyei Natúrpark névre hallgató terület névhasználati átadóünnepségét kedden délután tartották a Hajósi Barokk Kastélyban, ahol – a tematikába illeszkedve – a hazai vadvilágot lehet megismerni, egy új állandó, vadászati kiállításon.
– A dél-õrjegi részre kaptuk meg a natúrpark elnevezést, ez öt település közigazgatási egységét fogja össze – mondta Agócs-Paluska Éva, a minõsítést kiharcoló Õrjeg és Szõlõhegyei Natúrpark Egyesület elnöke – írja a baon.hu.

fotó: wikimedia

– Ez nagy jelentõségû, hiszen a környéken egyetlenegy natúrpark van, a Bácskában. Most egy kicsit felfigyelnek az emberek a régióra, és szintén fontos, hogy alulról jövõ összefogás eredménye – utalt a hosszú munkára, amivel elérték a minõsítést. Kifejtette: az új rang lényege az, hogy más szemszögbõl mutassák be a területet, mint eddig, például ne egyesével népszerûsítsék az értékeket, hanem egységként.

– Alföldi viszonylatban kifejezetten sokféle a natúrpark. A gerincét a bácskai löszhát letörése határozza meg: a nyugati oldalán magas ártér, a keleti oldalán homokhátság, egy igazi kiskunsági, dimbes-dombos vidék van – írta le Szalczer Bálint Gergely egyesületi alelnök. – Elsõsorban a természeti értékek és az itt folyó gazdálkodás kapcsolatára hoztuk létre. Szeretnénk, ha az élõhelyek a hagyományos gazdálkodási formákkal összefonódva élhetnének és fejlõdnének tovább, és ezt a közösséggel, valamint a turizmussal összekötve attrakcióvá tudnánk alakítani – jelölte ki a célt.

Az ünnepségen felszólaló Bányai Gábor országgyûlési képviselõ szerint azért kell ünnepelni ezt az alulról jövõ kezdeményezést, mert nemcsak üzeni, hanem meg is valósítja a jövõ építését, „a jövõ felélése” helyett. Bejelentette: az ehhez hasonló natúrparkokat óvja és szolgálja az a nagyszabású vízmegtartó program is, amin jelenleg több kollégájával karöltve dolgozik. Erre azért van szükség, hogy a vízhiány ne akkor tûnjön fel a fõvárosban lévõ döntéshozóknak, amikor „a homok már felér a Kossuth térre”.

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook