Hírek

December közepén kezdődik a Kukorica és búzakonferencia

2019. december 12-én a Kaposvári Egyetemen és 2020. január 16-án Debrecenben a Magro.hu mezőgazdasági piactér szervezésében kerül sor a IV. Kukorica és búza konferenciasorozatra.

Létrehozva:

|

Sok más mellett a tudásdeficit is jellemző a hazai agráriumra, de szerencsére – a gazdálkodók egy részére – a tanulni vágyás is. És ez rá is fér a szereplőkre, mert a digitalizáció használata egyelőre sok esetben kimerül az erőgépek automata kormányzásában és abban, hogy mindenkinek okostelefonja van – írja a magro.hu.

fotó: pixabay.com

Pedig a digitalizáció révén begyűjthető adatok átgondolt felhasználásával, érdemi hatékonyságnövelés lenne elérhető például a gabonatermesztésben is.

Jelenleg viszont csak ott tartunk, hogy a gazdák nagy része tisztában van a precíziós gazdálkodás fontosságával, de adatokat mégsem gyűjt a termelésről, mert nem tudja, milyen információk a lényegesek.

Vagy ha rendelkezik is bizonyos adatokkal, semmire nem használja azokat.

Ennek pedig az a következménye, hogy míg a kukorica ötéves hazai termésátlaga hektáronként 7 tonna, 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban… 

Vagy a búzánál: itthon a hektáronkénti termésátlag hozzávetőlegesen 5 tonna, alig több, mint az 1970-es években, miközben az akkor velünk azonos szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem fizeti meg.

Ezzel szemben a magyar gazdálkodók egy jelentős része nem ismeri a földje adottságait és az állományának részletes állapotát a termesztés során, így helyspecifikus gazdálkodásról, tudatosságról és hatékonyságnövekedésről nem beszélhetünk.

Következtetés: a hazai gazdák a használt technológiákkal kapcsolatos tudásszintje messze van az optimálistól és a kívánatostól, van tere tehát a fejlődésnek. A megoldás a képzés és a szakmai tudásszint emelése!

– Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Ennek érdekében a Magro.hu negyedszer rendezi meg a Kukorica és búza konferenciasorozatát, ahol szakmai partnereivel bemutatja a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát.

Arra keressük a választ, hogy mik azok a kulcsadatok és információk, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a hatékonyságnöveléshez. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és a gyakorlat közelítse az optimálisat – mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

A konferencia témái

Hogyan és miért tud a karcolásos talajműveléssel költséget spórolni?
Milyen eredményekre képesek a legjobb martonvásári kukorica hibridek és búzafajták?
Mire képes a Duo Sytem technológia a kukorica növényvédelmében?
Hogyan néz ki a talajközpontú tápanyag-ellátás a gyakorlatban?
Miként kell a növényi stresszkezelést profi módon végezni?
Milyen gabonát kell termeszteni ahhoz, hogy az állattartóknak magasabb áron lehessen azt értékesíteni?
Hogyan támogatja egy bank az adatalapú döntéseket?
Hogyan lehet egy új, digitális alkalmazás bevonásával a gazdálkodást még jobban mérhetővé, nyomon követhetővé tenni, a szakmai döntések időzítését optimalizálni.
Mi az a nagy hiba, amit háromból 2 gazdálkodó elkövet a gabonaértékesítéskor és azért sok pénzt dob ki az ablakon?
Hogyan lehet a talajvizsgálat és levélanalízis alapján a termésbiztonságra alapozva a hozamokat növelni speciális lomb és talajtrágyákkal?
Mire kell figyelni az öntözés megtervezésekor?
Hogyan teremt adatból értéket a KITE a gazdálkodó számára?
Milyen lehetőségek vannak a gabona beltartalmának, toxintartalmának gyors reprezentatív mérésére?
Hogyan segíti a gazdálkodókat a GPS alapú talajmintavétel, a tábladiagnózis és adatelemzés a hatékony termelésben.
Mi az a kártételi küszöbérték és milyen új, innovatív mobil eszköz segítségével lehet a kukorica termésmennyiségét megbecsülni.

A konferenciasorozat teljes programja itt érhető el: https://www.magro.hu/konferencia/

agrotrend.hu / magro.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook