Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Chilében is megemelkedett a málna ára

Az első adatok, amikről az IEG Vu értesült, a tavalyi szint alatti voltak, ellenben az elmúlt két hétben a fagyasztott málna ára 7%-kal növekedett a 2018. évihez képest.

A chilei fagyasztott málna ára 2,80 $/kg cfr paritású volt december vége és január eleje között, de mivel a szárazság miatt a betakarított mennyiségek alacsonyak voltak, 20 US cent növekedéssel, 3,0 $/kg-ra emelkedett az elmúlt két hétben. A Heritage fajta decemberben kezdett virágozni, amiből nem sok gyümölcs került feldolgozóüzemekbe. A termelői nyersanyag ára 1,08 $/kg volt a tavalyi 1,30 $/kg-hoz képest – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

– A Heritage és a Meeker fajták virágzása gyakorlatilag befejeződött. A betakarított termés kevesebb volt az aszály miatt, a legrosszabb az elmúlt években – nyilatkozta egy szakértő.

A Heritage második virágzása, ami döntő a piac számára, elkezdődött a napokban és az árak már várhatóan nem fognak jelentősen csökkeni.

Források szerint a feldolgozók az észak-amerikai piacra fókuszálnak, ahol a vásárlók (főleg a kiskereskedelmi csomagolók) valószínűleg többet fizetnek, mint az európaiak, ahol az árak (a jelenlegi növekedés ellenére) sokkal alacsonyabbak.

Chile málnaexportját az Amerikai Egyesült Államok felé 2020-ban várhatóan segíteni fogja a chilei peso leértékelődése a dollárral szemben. A kormányellenes utcai tüntetéseket követően a valuta a legalacsonyabb az 1980-as évek végi Pinochet-diktatúra elleni tüntetések óta.

2019 januárja és novembere közötti időszakban a chilei fagyasztott málna exportja 9%-kal csökkent 22973 tonnára, ami ötéves minimumrekord, mivel az árcsökkenés elbátortalanította a gazdálkodókat, hogy beruházzanak a termelésbe. A málnatermés 2018-ban 33000-35000 tonna közötti volt a 2016-os 36000 tonna rekordmennyiséggel szemben. A termelés mennyiségének lassulása összeköthető még a munkaerő költségének emelkedésével, ami befolyásolta a chilei málna árát, ezzel csökkentve versenyképességét a globális piacon.

Az elmúlt években Chile veszített piaci részesedéséből az amerikai kontinensen, ami a mexikói málnatermelés gyors növekedésével magyarázható.

Még ha a mennyiség legnagyobb része frisspiacra is kerül, az alacsonyabb minőségű gyümölcsöt feldolgozzák és Észak-Amerikába exportálják rendkívül versenyképes áron. A FAOSTAT számai alapján a málnatermelés Mexikóban 2014-es 35000 tonnáról 2017-ben megemelkedett 120000 tonnára. a termelés és versenyképesség növelése érdekében Chile elkezdett befektetni új betegség-ellenálló, magas hozamú fajták bevezetésébe, amelyek mind a frisspiac, mind a feldolgozóipar számára kedvezőek és alkalmasak a gépesített betakarításra.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés