Hírek

Beérett a birs

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Azt mondják a vidéki emberek, ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Tolna megyében van szőlőültetvény bőven, ennek ellenére birsből csupán egy-egy fát ültetnek.

fotó: pxhere.com

– A nagymamám így ősz tájékán mindig készített birsalmasajtot és -lekvárt – mondta a szekszárdi Simon Éva.

– Pár évvel ezelőtt arra kértem a férjemet, aki kertész, vásároljunk mi is pár birsfát a kertünkbe. Így is történt, a fáink – nyolc is van belőlük – most négyévesek, és mindegyik tele van gyümölccsel. A szomszédaink megcsodálták, milyen szép nagyok a birsalmák. Mi az ültetést követően minden év tavaszán megtrágyáztuk a fák környékét, bizonyára azért lettek ilyen szépek. Most, hogy én is nagymama lettem, örömmel készítem el az idén karácsonyra a birsalmasajtot – meséli Éva.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz, és isteni finom.

A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. Ez a gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll.

Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.

A birs a meleg éghajlatot kedveli. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk.

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset, mondta Simon Éva.

A birsnek számos kiváló élettani hatása van. Pektintartalmának köszönhetően leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek mindennap birset.

Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. Emésztési problémák esetén is jól használható.

A sajthoz a birsalmákat tisztára mossuk, erre kiváló megoldást jelent egy körömkefe. Kivágjuk a hibás részeket, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, eltávolítjuk a nem kívánt részeket, magházat, azután összeturmixoljuk, és újra feltesszük főni a cukorral (1 kiló péphez 70 deka cukrot számolunk, de függ attól, mennyire érett a birs), és legalább negyedóráig lassú tűzön főzzük.

Ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a sajtunk, akkor nem árt, ha zselésítő port is teszünk bele. Az aromája és a színe miatt tehetünk bele egy evőkanál citromlevet, de fahéjat is.

A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerinc­formába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább egy napot. A formából kiborítva egy sütőpapírra tesszük, hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad, közben megforgatjuk. Alufóliába csomagolva jó ideig eláll.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés