Hírek

Az Európai Unió és Indonézia kétoldalú kereskedelmi megbeszéléseket kezdeményeznek

Az Európai Bizottság közlése szerint az EU kereskedelmi biztosa és Indonézia kereskedelmi minisztere megállapodtak, hogy tárgyalásokat folytatnak. A megállapodás egyszerűsíti a kereskedelmet és a befektetéseket, és számos témát érint. Az egyik fejezet a környezetvédelemmel és a szociális fejlődéssel foglalkozik.

Létrehozva:

|

Az Európai Bizottság közlése szerint az EU kereskedelmi biztosa Cecilia Malmström és Indonézia kereskedelmi minisztere Tom Lembong megállapodtak, hogy tárgyalásokat folytatnak egy partneri megállapodásról (Comprehensive Economic Partnership Agreement – CEPA).

A megállapodás egyszerűsíti a kereskedelmet és a befektetéseket, és számos témát érint, ilyenek pl. a vámok, egyéb kereskedelmet gátló akadályok, szolgáltatások és befektetések, beszerzési piacokhoz való hozzáférés, valamint versenyszabályok és a szellemi tulajdon védelme.

Az egyik fejezet a környezetvédelemmel és a szociális fejlődéssel foglalkozik. Az első megbeszéléseket 2016 utolsó hónapjaira tervezik.

– Az EU és Indonézia közösen 750 millió fogyasztó piacát képviselik. A tárgyalások gazdasági térségeink között, egymást erősítve szinergiahatást fog létrehozni. Kereskedelmi partneri viszonyunk hatalmas kiaknázatlan potenciált rejt – nyilatkozta a két képviselő egy közös nyilatkozatban.

Jelenleg az EU és Indonézia között folyó kereskedelem értéke több mint 25 milliárd euró (2015), az EU export nagysága közel 10 milliárd euró, az Indiából származó EU import pedig több mint 15 milliárd euró. Indonézia az Európai Unió negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, az ázsiai országból Európába érkező legfontosabb javak közé tartozó mezőgazdasági termékek értéke 2015-ben elérte a 4,3 milliárd eurót.

agrotrend.hu / fruchthandel.de

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook