Hírek

Az élelmiszeriparban a kicsiktől a nagyokig mindenki jelen van

A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése hozzájárul környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Tokaj-Hegyalja kincsei konferencián, pénteken, Tokajban.

Létrehozva:

|

Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány kialakította egy nemzeti minőségrendszert. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer fő célja a kiemelkedően magas minőségű élelmiszerek megkülönböztetése a piaci kínálatban szereplő más termékektől.


Forrás: Agrárminisztérium

Dr. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Ezt nevezzük rövid élelmiszer-ellátási láncnak. A helyi termékek kiváló minőséget képviselnek, mivel a helyi termelők általában odafigyelnek a termelési folyamatokra, az alapanyagok kiválasztására és az előállítás minőségi szabványainak betartására. Az ilyen termékek jellemzően frissek, természetesek és ízletesek, mivel a helyi termelők gyakran hagyományos módszerekkel dolgoznak, és regionális alapanyagokat használnak fel.


Forrás: Agrárminisztérium

Az államtitkár kitért arra is, hogy a  helyi termékek felhasználását tekintve a magánháztartások mellett jelentős felvevőpiacot képviselnek az étkeztetők és a vendéglátók is. Egy jogi szabályozásnak köszönhetően pedig 2023. január 1-jétől legalább a beszerzett termékek összértékének 80%-a a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszertermékekből kell származzon. Míg a kormány építi és támogatja a Magyar Élelmiszeripar Bajnokait, addig hatalmas lehetőség, felelősség és szerep van a kis és helyi termelőkben is– zárta sorait.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook