Hírek

A kongói és a mexikó vulkánkitörés mellett az olaszországi Etna is mozgásba lendült

Tegnap óta láva folyik le a kongói Nyamulagira nyugati oldalán a Virunga Nemzeti Parkban, a mexikói vulkán is beleerősített, több, mint 15 órája folyamatos a kitörés, Puebla és számos település szürkében a hulló vulkáni hamutól, és tegnap az Etna is kitört – tudtuk meg a Tűzhányó Blog-ról.

Létrehozva:

|

Vasárnap ismét paroxizmális, magasba tornyosuló lávakilövelléssel zajló kitörést produkált a szicíliai Etna vulkán. A Facebookon a Tűzhányó Blogon Harangi Szabolcs egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója hozzátette: ebből nem lehetett semmit látni a mindent elfedő felhőzet és a belőle hulló eső miatt.


Fotó : MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

 


Fotó : MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

 

Senki ne dőljön be a lávaszökőkutas képeknek a közösségi oldalakon, több esetben a 2021-es kitörés képei bukkantak fel ismét – figyelmeztet az Infostart szerkesztője.

A környező településeket is fekete lepel vonta be, helyenként több centiméteres lapillidarabok (a lapillik egy vulkáni kitörés során a kráterből kihányt apró, mogyoró- vagy diónagyságú kőzetdarabok) hulltak.

A Reuters azt írta, leállították a kelet-szicíliai Catania nemzetközi repülőterét, mert a vulkáni hamu belepte az aszfaltot, a kifutópályát is.

agrotrend.hu / Infostart / Tűzhányó Blog

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook