Hírek
Az élelmiszeren spórolnak az olaszok
Átalakítják étrendjüket, és kevesebbet is vásárolnak az olaszok: 14%-uk kénytelen csökkenteni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
A Legacoop-Ipsos „Fragilitalia” munkacímű felmérése szerint az olaszok 14%-a fog kevesebbet költeni zöldségekre és gyümölcsökre az elkövetkező időszakban – írta a FruitVeb. Az infláció gyorsulása és az árak emelkedése miatt sokan kénytelenek változtatni eddig megszokott élelmiszer-vásárlási szokásaikon, hogy a hó végén is kijöjjenek a fizetésükből.
A felmérésben megkérdezettek több mint 20%-a fogja csökkenteni a hús- és halfélék, 19%-a a sajtok és a fagyasztott élelmiszerek, 14% a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a tej és a joghurtok, 11% pedig a kenyér- és tésztafélék vásárlását. Az Istat felmérése szerint július hónapban az olaszok 6,1%-kal többet költöttek élelmiszerekre, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, viszont 3,6%-kal csökkent az értékesített élelmiszerek mennyisége, vagyis több pénzért kevesebb élelmiszert kaptak a fogyasztók.
Fotó: pixabay.com
Átalakult a vásárlások preferált helyszíneinek szerkezete is, egyre többen vásárolnak hiper- és szupermarketekben, nagyobb boltokban, a kis helyi boltok és zöldségesek forgalma visszaesett. A felmérésben megkérdezett olaszok a főzési szokásaikon is változtatni fognak: 47%-uk tervezi a sütő használatának mellőzését, 31%-uk pedig növelni fogja a gyors főzési idejű ételek arányát. A válaszadóknak mindössze 6%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tervez változtatni fogyasztási szokásain.
A Coldiretti oldalán lefolytatott online felmérés szerint a fogyasztók 18%-a kezdett el spórolásból a szokásosnál gyengébb minőségű élelmiszereket vásárolni, míg 31%-uk nyilatkozott úgy, hogy nem változtatott eddig bevált termékein.
agrotrend.hu / FruitVeb