Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az afrikai sertéspestis miatt kell gyéríteni a vaddisznókat

A gyorsan terjedő, gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis veszélye miatt kell gyéríteni a magyarországi vaddisznóállományt. Az Európai Unió mintegy 10 éve küzd a betegséggel, mely legutóbb Németországban bukkant fel.

Bognár Lajos hozzátette, nemrég készült el a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy a vadászatra jogosultak választhatnak a gyérítés lehetséges eszközei (kilövés, csapdázás) közül – írja az ecolounge.hu.

fotó: pixabay.com

Kiemelte, a vaddisznóállomány gyérítése azért fontos, mert az afrikai sertéspestis a természetben ezeknek az állatoknak a közvetítésével gyorsan tud terjedni. A vírusos betegség a vaddisznókra és a házi sertésekre jelent veszélyt, az emberre nem, azonban komoly gazdasági károkat tud okozni. Közvetlen módon azáltal, hogy a megbetegedett sertések szinte mindegyike elhullik, közvetetten pedig a kereskedelmi korlátozások miatt, amelyek az élõ sertés mellett valamennyi sertésterméket érintik.

Az országos fõállatorvos szerint az afrikai sertéspestissel 10 éve küzd az Európai Unió, legutóbb Németországban jelent meg a betegség, a vírust vaddisznókban mutatták ki.

A nemzeti akcióterv egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy a vaddisznó-állománysûrûség 2025. február 28-ig 0,5 vaddisznó/négyzetkilométerre (0,5 vaddisznó/100 hektár) mérséklõdjön. Ennek eléréséhez az eddigieknél jelentõsebb szerep hárul az ASP elleni küzdelemben a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetõre, illetve a vadászati hatóságokra. Az egyes szervezetekre vonatkozó legfontosabb feladatok és azok határideje már elérhetõ a Nébih aloldalán.

Mi is segíthetünk!

A Nébih a lakosság segítségére is számít. Ha túrázás, séta közben elhullott vagy betegnek látszó vaddisznóval találkozunk, akkor azt érdemes bejelenteni a Nébih zöld számán: 06-80-263-244

Tapasztalatainkat a terület gondozójának, a hatósági állatorvosnak, a járási hivatalnak vagy akár a település önkormányzatánál is jelezhetjük. A legfontosabb, hogy adjuk meg a pontos helyet (akár gps koordinátákkal), ahol a tetemet vagy beteg disznót láttuk.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés