Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Anyajuh támogatás érkezhet a britekhez

Az Egyesült Királyság speciális anyajuh-támogatást vezethet be a „Brexit sokk” enyhítésére, ha bekövetkezne az egyezség nélküli elválás az Európai Uniótól.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése (Brexit) 2020. január 31-én megtörtént és már csak néhány hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy az év végéig tartó átmeneti időszakot követő szabályozásokról megállapodás szülessen a felek között. Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság egyaránt elkötelezett amellett, hogy a főbb tárgyalási területeken kölcsönösen előnyös megállapodás szülessen, azonban a Brexit-tárgyalások jelenlegi állása szerint az úgy nevezett „Hard Brexit” kockázata megnövekedett – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A brit kormánya ezért várhatóan speciális anyajuh-támogatást vezet be Angliában annak érdekében, hogy ellensúlyozza az esetleges egyezség nélküli Brexit által okozott pénzügyi károkat. A tervezett támogatás kapcsán hangsúlyozták azonban, hogy az nem lenne állandó eleme a jövőbeli angliai agrárpolitikai keretnek és valószínűleg egyáltalán nem vezetik be abban az esetben, ha a felek között megállapodás születik és nem vetnek ki vámot az Egyesült Királyság exportjára. Az anyajuhok után fizetendő támogatás az önkéntes termeléshez kötött támogatási rendszerek egyik jellemző eleme, mely támogatási formát jelenleg is húsz különböző EU-s tagállamban alkalmazzák, például Skóciában is, de ilyen típusú támogatást Angliában legalább 15 éve nem fizetnek.

A kormány megerősítette továbbá, hogy az egyezség nélküli Brexit esetén teljes vámokat alkalmazna az EU behozatalára, azonban a teljes importvámok kivetése a legtöbb élelmiszertípus kiskereskedelmi árára viszonylag csekély hatást gyakorolna. Azonban egy esetleges „Hard Brexit” esetén az euró/angol font árfolyam ingadozás várhatóan lényegesen erősebb hatást fog kifejteni.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés