Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A versenyképesség növelése és a generációváltás elősegítése fontos cél

A kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a Megújuló vidék – megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián.

Elmondta, a kormány továbbra is folytatja a 2020-2021-ben megkezdett Megújuló vidék – megújuló agrárium elnevezésű programját. Ezt lehetővé teszi, hogy az uniós forrásokhoz a magyar kormány 80 százalékos nemzeti kiegészítést nyújt – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak. Feldman Zsolt közölte, ugyan a közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány sikerrel teremtett egyensúlyt a hazai gazdaságfejlesztési célok és az uniós zöld elvárások között, a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut a  vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre és  tudásátadásra. Hangsúlyozta, utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt is fontos. A kormány kiemelt célja ugyanis a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben, továbbvigyék a családi vállalkozásokat – mondta.

 A Megújuló vidék – megújuló agrárium címmel rendezett szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés