Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A szekszárdi borászok bíznak a jövőben

Módos Ernő, a Szekszárdi Alisca Borrend nagymestere betekintést engedett a Tolna megyei borászok járványveszély miatti helyzetébe. A borrend a múlt nyáron kapta meg a Szekszárd javáért kitüntető címet, amiről azt mondta, a díj csak megerősítette őket abban, hogy érdemes a városért dolgozniuk.

A megyei borkereskedelmet szinte kilátástalan helyzetbe hozta a pandémia, értékelte a helyzetet Módos Ernő, a Szekszárdi Alisca Borrend nagymestere – írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

– Az idei évi borminőséget a tavalyi évi szüret határozza meg, amely megfelelő volt. A szép ősz alatt jó minőségű és igen zamatos borokat sikerült készíteniük a gazdáknak, amely örömteli. Ám sajnos a pandémia negatívan befolyásolja a borászatok létét. Elsősorban azokét, amelyek döntően a vendéglátóiparban érdekeltek. A forgalom nulla, komoly pincészetek nem tudnak vendégeket fogadni. Figyelembe véve az export teljes mértékű leállását, az országok közötti gazdasági kapcsolatok szüneteltetéseit, már a borok léte is kétségessé vált. Palackos nedűket szinte csak a nagy áruházláncokban vásárolnak, egyéb értékesítési lehetőség nincsen – mondta.

Hozzátette, hogy ezzel együtt a borhoz kapcsolódó tevékenységek mindig adnak munkát a borászatoknak. Már zajlanak a metszések, és a következő évi előkészületek is. Van munka, embereket nem kellett elküldeni. A nyilvánvaló napi árbevétel-elmaradások, a borversenyek, a borászok egymás közti információcseréjének hiánya miatt azonban a hangulat jelenleg nem túl jó, inkább várakozó és reménykedő. Mindannyian bíznak abban, hogy egyszer minden újra a régi lesz.

Módos Ernő javasolja a borászatoknak, hogy kiemelten kezeljék a borok minőségének megőrzését, a szükséges borászati műveletek elvégzését. A pandémia miatt ugyanis ezek még aktuális tevékenységekké válnak. Egyik borászat sem engedheti meg magának, hogy a borai minősége romoljon. Még inkább el kell végezni a minőségmegőrző tevékenységeket, és bízni abban, hogy egyszercsak lehetőség nyílik a borok értékesítésére a jóval nagyobb piaci területen. A helyi eladásban, forgalomban érdekelt kisebb borászatoknak azt tanácsolja, hogy szélesítsék a termékpalettájukat, és palackos boraikkal lépjenek ki az országos piacra. Akkor van remény arra, hogy túlélik a pandémia hozta helyzetet.

A borok szakszerű tárolással, borérleléssel egy-két évig jó minőségűek maradnak. Ez ugyan a bevételt nem pótolja, de legalább az alapanyag nem romlik. A nagymester hozzátette, hogy Tolna megyében a szőlők jól teleltek, komolyabb fagyveszély nem volt, ezért van remény arra, hogy az előző évihez hasonlóan az idei termés is jó lesz.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés