Hírek

A fehér gólyák is visszatértek a Dél-Alföldre

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira március közepén visszatértek az első fehér gólyák. Már elfoglalták fészkeiket, ott pihenik ki a hosszú vándorút fáradalmait.

Létrehozva:

|

Az elsõ fehér gólyát március 12-én, a Kardoskúti Fehértó részterületen észlelték Igazgatóságunk munkatársai. A madár csupán átrepült a terület felett, nem szállt le. Az elmúlt napokban azonban már több olyan példány is felbukkant, amelyek nálunk költenek és saját fészküket foglalták el ismét. A március 18-i adatok szerint a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mûködési területére öt fehér gólya tért vissza. Szarvason 2, Gyomaendrõdön, Gyulán, Sarkadkeresztúron és Békéscsabán 1-1 példány tartózkodik már a fészekben – írja a Kõrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

Az afrikai tájakon telelõ fehér gólyák többsége általában március második felében vagy április elején jön vissza költõhelyére. Elõször a hímek érkeznek, a tojók késõbb követik õket. A KMNPI mûködési területén mintegy 500 gólyapár fészkel. A korábbi évekhez hasonlóan idén is felkészültünk fogadásukra, az áramszolgáltatókkal együttmûködve gondoskodtunk a fészkek biztonságáról, javításáról, szükség esetén áthelyezésérõl illetve cseréjérõl.

agrotrend.hu / Kõrös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook