Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A búza várható termésmennyisége az EU-ban

A Tallage francia piacelemző vállalat márciusi tájékoztatása szerint az Európai Unióban jó állapotban voltak a búzavetések március elején, a február végi esők – különösen Franciaországban – kedveztek a növények fejlődésének – írják az Agrárközgazdasági Intézet honlapján.

Az EU-ban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó területről, 22 millió hektárról 129,5 millió tonna (+4 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban 4,8 millió hektárról 34,6 millió tonna búzát (+3 százalék) arathatnak. Németországban 2,9 millió hektárról 21,9 milliót tonna (-2 százalék) termény kerülhet a tárolókba 2023 nyarán. Romániában 2,1 millió hektárról 9,4 millió tonna, Lengyelországban 2,5 millió hektárról 12,6 millió tonna búzatermést jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 87,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 27 százalékkal maradt el.


Forrás: aki.gov.hu

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 7. szám.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés