Hírek

A büntetőfékezés 10 legfontosabb szabálya – így kell jól csinálni…

Nagy divat lett itthon az elmúlt néhány évben a büntetőfékezés, és ha már csinál valamit az ember, csinálja rendesen – írja a vezess.hu munkatársa.

Létrehozva:

|

Bevágtak eléd? Nem kaptad meg az elsőbbséget? Letörték a tükrödet? Túl lassan mentek előtted? Megelőztek? Levillogtak? A büntetőfékezés olyan, mint a Bolygó kapitánya, csak elő kell venned és segít, megoldja minden problémád. Adunk néhány tippet, hogyan kivitelezd tökéletesen ezt a manővert.


Forrás: vezess.hu

1. Indulj eleve késésben, sose időben, így kellően felkészíted az idegrendszered a büntetőfékezésre. Sose tudni, mikor kell satuzni egy mentő vagy gyereket szállító busz előtt.

2. Ha igazán magas szinten akarod űzni a büntetőfékezést, akkor autópályán csinálod, de ne feledd, az igazi nagyágyúk meg is állnak a belső sávban és kiszállnak, hogy jól megmondják a mögöttük érkezőnek, miért léptek bele a fékbe. Nehogy ne tudjon már róla, hogy bunkón viselkedett veled, ahhoz még anyádnak sincs joga, nemhogy egy mazsolának.

3. Ha valaki esetleg előtted büntetőzik, azonnal előzd meg (közben mutass be) és add vissza neki. Tudja már, hol a helye…

4. Ha nem vagy annyira bátor, hogy büntetőfékezz, de mégis benned van, hogy megleckéztess valakit, erre is van megoldás. Állj elé, csak vedd el a gázt és kapcsold fel-le a hátsó ködlámpát. A legtöbb autós már ettől is megijed, rátaposnak a fékre és hátha beléjük csapódik hátulról egy komplett kétgyermekes család.

5. Indulás előtt mindig ellenőrizd az izzókat, főleg a féklámpákat, nehogy ezért ne sikerüljön a napod fénypontja, vagy a hibás féklámpa miatt valaki tényleg belédrongyoljon, miközben büntetőfékezel. Az milyen szemét dolog lenne már. A keréknyomást is ellenőrizd, tapadjanak azok a gumik rendesen.

6. Cserkészd be szép lassan az áldozatod, sorolj be elé, te semmit nem akarsz, aztán 3-2-1, és bumm. Lecsapsz, mint a tekergőző királykobra, villámgyorsan, váratlanul: satu, satu és padlógáz. Te ott sem voltál.

7. Ha netán mégsem voltál elég gyors és valaki mégis beléd rongyol hátulról, akkor gyorsan tedd ki az indexet, a lehető legnagyobb felháborodással szállj ki és mondd azt, hogy te csak le akartál kanyarodni, azért fékeztél. És különben is, miért nem tartja be a követési távolságot?!?!

8. Lehetőleg mindig pillants át a másik autóba, mielőtt büntetőfékeznél. Sosem lehet tudni, a másik autóban a sofőr lehet éppen táraz a korábbi kakaskodás miatt.

9. A hátsó ablakba mindenképpen helyezz ki egy “Isten háta mögött” táblát.

10. Végül pedig, ha észreveszed, hogy a manőveredet fedélzeti kamera rögzítette, akkor mondj el 10 miatyánkot, kulcsold csuriba az ujjad, mert manapság az ilyen felvételek hamar a rendőrségen landolnak, a jogsiddal együtt. Nagyon reméljük, hogy így lesz…

 

Magadra ismertél?

Az óriási gond, ugyanis a büntetőfékezést alkalmazó járművezetők a közlekedők legaljához tartoznak. Az, hogy saját testi épségüket kockáztatják, az rendben van, megérdemlik, de az, hogy ezzel másokat, ártatlan, gyanútlan autósokat, családokat sodornak életveszélyes helyzetbe, az már kinyitja az ember zsebében a bicskát. Azt mondod, hogy “dögöljön meg minden önkéntes rendőr”, aki az ilyen felvételeket elküldi a hatóságoknak? Én pedig azt mondom, hogy minden olyan autóstól, akinek csak eszébe jut a büntetőfékezés, azonnal vegyék el a jogosítványt és soha ne is kapja vissza.

agrotrend.hu / vezess.hu, Erdős Norbert

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook